Nechcete, aby vám nádoba zo skla praskla, keď do nej nalejete horúcu vodu?
1. Kedysi to bol slnečnicový olej, no postupne ho vytlačil olivový. Nájdete ho v každej modernej kuchyni a používame ho na všetko. No je to tak správne? Podľa nášho kuchára by sme pri varení mali vsadiť na iné oleje: „Veľa ľudí používa na varenie a pečenie olivový olej. Ja preferujem repkový alebo hroznový olej, také neutrálne oleje, ktoré majú vysokú tepelnú odolnosť. Olivový olej pri určitej teplote stráca svoju identitu, svoj charakter,“
2. Postup prípravy mäsa: naporcovať, nasoliť a okoreniť, potom upiecť alebo uvariť. Celé zle... Mäso sa správne solí a korení, až keď je tepelne spracované: „Mäso solím zo zásady vždy až na konci prípravy. Soľ a korenie až na koniec. Soľ pustí strašne veľa vody, korenie sa prepáli.“
3. Pečiete stejk a obraciate ho s každej strany po piatich minútach? Zasa nesprávne: „Keď robíme mäso medium, tak ho treba obracať každých 10-15 sekúnd. Opečieme z každej strany, obraciame často, aby bolo krásne prepečené, v strede ružové a zo žiadnej strany nevznikla väčšia vrstva.“
4. Zelenina nadovšetko – najzdravšia je surová. No v prípade paradajky a rajčiny to tak celkom neplatí: „Paradajky a mrkva obsahujú látky, ktoré sú ťažko stráviteľné pre organizmus. Preto sa vám môže stať, že po konzumácii dobrého mrkvového šalátu vám môže byť zle. Preto treba ich treba konzumovať s nejakou olejovou substanciou.“
5. Cestoviny v supermarketoch predávajú dnes nielen sušené, ale v chladiacich boxoch nájdete aj zachladené za čerstva: „Určite odporúčam kúpiť tie chladené!“
6. Už sa vám niekedy stalo, že ste naliali vriacu vodu do sklenej nádoby a tá praskla? Vďaka rade nášho kuchára sa to už nikdy nezopakuje: „Poviem vám taký trik: aby vám nepraskol pohár, stačí zobrať lyžičku a dať ju do pohára. Zalejete vodou a pohár určite nepraskne!“
Sledujte šou 15 min. kuchár vždy v nedeľu o 17:15 na JOJke! Nezabudnite, že epizódy o odvysielaní nájdete v archíve zadarmo. Ak ste zmeškali premiérovú časť, nájdete ju tam práve teraz!