ČIPSY z rybej kože? Zdravšiu alternatívu, plnú omega-3, si môžete ľahko urobiť doma!
Ak patríte k milovníkom rýb, určite si ich radi vychutnáte v akejkoľvek podobe. Nie je to možno len tepelne spracovaná ryba, na grile či v údenom stave. Gergő, profesionálny kuchár v Bez servítky, dal divákom tip, že kožu odkladá a robí z nej čipsy. Ak sa vám táto jej časť hnusí, robíte veľkú chybu, že ju vyhadzujete, obsahuje totiž najviac omega-3 mastných kyselín z celého zvieraťa. Možno práve vo verzii čipsov ju skonzumujete a dokonca si pochutíte!
Máme pre vás jeden recept, no na internete nájdete aj iné, ktoré sa vám možno budú pozdávať viac. Tento je základný a skutočne vám stačí len zopár ingrediencií:
Koža z lososa (zbavená mäsa a šupín)
Soľ podľa chuti
Čierne korenie alebo iné koreniny (napr. údená paprika, cesnakový prášok, sezam)
Olej na vyprážanie (napr. rastlinný alebo sezamový)
Postup:
Ak je na koži ešte mäso, jemne ho odstráňte nožom. Kožu dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Kožu narežte na menšie kúsky podľa preferovanej veľkosti čipsov. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Ak chcete extra chrumkavosť, môžete ich jemne poprášiť kukuričným škrobom. Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Vhadzujte kúsky kože do horúceho oleja kožou nadol a smažte približne 2-3 minúty, kým nezačnú byť chrumkavé a zlatisté. Vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Alternatíva v rúre
Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Kožu položte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite jemne olejom a pečte 10-15 minút, kým nebude chrumkavá. Môžete ich podávať samostatne alebo s dipom. Skvele bude ladiť sójová omáčka či limetková, ale aj obyčajná majonéza.