3 úžasné recepty z medvedieho cesnaku, ktoré musíte vyskúšať: Oblížete sa až za ušami!
Milovníci medvedieho cesnaku sa každý rok tešia na prelom marca a apríla, ktorý je jeho sezónou. V tomto období rastie táto zdravá pochúťka hojne a takmer na každom kroku. Ľudia si zelenú bylinku obľúbili najmä pre jej fantastické účinky.
Medvedí cesnak – zázrak z prírody
Medvedí cesnak má detoxikačné schopnosti, pomáha pri žalúdočných problémoch, akými sú hnačka, zápcha či plynatosť a tiež má preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. Prirodzene znižuje krvný tlak, takže pre tých, ktorí ho majú vysoký, je ideálny. Pomáha pri migrénach, používa sa pri liečbe horných dýchacích ciest, napríklad pri astme či zápale priedušiek a, samozrejme, posilňuje imunitu.
Tyčinky s medvedím cesnakom podľa Rozborilovcov
Potrebujeme: Medvedí cesnak, lístkové cesto, tvaroh, vajíčka, soľ, rasca
Postup:
Na rozvaľkané lístkové cesto roztlačíme tvaroh. Podľa chuti možno dochutiť soľou či korením. Posypeme ho posekaným medvedím cesnakom. Takto pripravené cesto s plnkou preložíme a nakrájame na tyčinky. Mierne ich zakrútime, potrieme vajíčkom a posypeme rascou. Necháme zapiecť v rúre, kým nebudú mať tyčinky zlatú farbu. Dobrú chuť!
Pesto z medvedieho cesnaku od šéfkuchára Mareka Orta
Potrebujeme: píniové oriešky, medvedí cesnak, panenský olivový olej, soľ a parmezán.
Postup:
Čerstvý medvedí cesnak, popražené oriešky, nastrúhaný parmezán, soľ a trošku oleja len pridajte do mixéra a rozmixujte na konzistenciu, ktorá vám bude vyhovovať. Takto pripravené pesto skladujte v chladničke. Využiť ho môžete ako omáčku na cestoviny, ako nátierku na hrianky a tousty či na dochutenie jedál. Dobrú chuť!
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: zväzok medvedieho cesnaku (cca 100 g), stredne veľká cibuľa, zemiak, liter zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie, lyžica masla alebo oleja, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Postup:
Cibuľu nakrájajte nadrobno, zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Medvedí cesnak umyte a nasekajte na hrubo. Na masle alebo oleji osmažte cibuľu dosklovita. Pridajte nakrájaný zemiak a krátko orestujte. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 15 minút, kým sa zemiak neuvarí domäkka.
Do polievky pridajte medvedí cesnak a varte už len 1-2 minúty, aby si zachoval svoju sviežu zelenú farbu. Polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Prilejte smotanu a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku ešte krátko prehrejte (nevarte, aby nestratila farbu), podávajte s krutónmi alebo opečeným chlebíkom.