Chutné a rýchle recepty (nielen) na Zelený štvrtok: Potrebujete len základné suroviny!
Špenátové halušky s maslom a strúhankou
Potrebujeme:
200 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
200 g polohrubej múky
1 vajce
soľ
maslo
strúhanka
Postup:
Špenát sparíme a nasekáme nadrobno. Zmiešame s múkou, vajcom a soľou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pomocou haluškára nahádžeme halušky do vriacej osolenej vody a keď vyplávajú, scedíme. Na panvici roztopíme maslo, pridáme strúhanku a necháme opražiť. Halušky premiešame s maslovou strúhankou a podávame.
Cuketové placky
Potrebujeme:
2 stredné cukety
1 vajce
2 strúčiky cesnaku
3 PL polohrubej múky
soľ, korenie
olej na smaženie
Postup:
Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme postáť, aby pustila vodu. Vyžmýkame a pridáme vajce, pretlačený cesnak, múku a korenie. Zmes premiešame a na panvici s trochou oleja vyprážame placky dozlatista. Podávať ich môžete s kyslou smotanou alebo s domácim jogurtovým dressingom. Ako ho vyrobíte? Len zmiešajte biely jogurt s pretlačeným cesnakom a dochuťte ho ľubovoľnými bylinkami či koreninami.
Zelená hrášková polievka
Potrebujeme:
400 g mrazeného hrášku
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
zeleninový vývar
soľ, korenie
olivový olej
čerstvá mäta alebo petržlenová vňať
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme hrášok a zalejeme vývarom. Varíme asi 10 minút, dochutíme soľou, korením a rozmixujeme dohladka. Podávame s lístkami mäty alebo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Šalát z listového špenátu, vajíčka a reďkovky
Potrebujeme:
čerstvý baby špenát
2 vajcia natvrdo
5 reďkoviek
olivový olej
citrónová šťava
soľ, korenie
Postup:
Špenát umyjeme, vajcia nakrájame na plátky, reďkovky na tenké kolieska. Všetko zmiešame v mise, dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Svieže, ľahké a ideálne k jarnému stolu.
Bylinkové cestoviny s petržlenovou vňaťou
Potrebujeme:
- 200 g cestovín (špagety alebo penne)
- zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ, korenie
- parmezán (voliteľné)
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Na olivovom oleji krátko orestujeme prelisovaný cesnak, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame s cestovinami, dochutíme soľou, korením a môžeme posypať syrom. Jednoduché, voňavé a svieže.
Tieto recepty sú nielen chutné a rýchle, ale v duchu tradícií aj pôstne a zelené. Stačí pár základných surovín a jar si v kuchyni pripomeniete doslova za pár minút.