Domáca MAJONÉZA nie je žiadna veda: Po tomto recepte ju už nikdy nebudete kupovať!

Ak často používate majonézu na dochutenie rôznych jedál, určite u vás v chladničke nesmie chýbať. Vedeli ste však, že sa dá veľmi jednoducho vyrobiť aj doma?

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí siaha po domácich výrobkoch. V obchode síce môžete kúpiť aj kvalitné potraviny, no otázkou je množstvo nežiaducich látok, aby mali dlhšiu spotrebu. Ak ste fanúšikom domácej prípravy jedál, určite vás poteší recept na domácu majonézu. 

Ingrediencie:

1 čerstvé vajce (izbovej teploty)

1 lyžička horčice

250 ml slnečnicového alebo repkového oleja

1 lyžica citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Majonéza Majonéza Zdroj: unsplash.com

Takto postupujte:

Do vyššej nádoby dajte vajce, horčicu a trochu soli. Pomaly prilejte olej (najlepšie po stenách nádoby), ponorte do zmesi tyčový mixér a bez pohybu mixujte na najnižších otáčkach približne 10 sekúnd. Keď začne majonéza hustnúť, môžete začať pomaly pohybovať mixérom hore-dolu. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu (alebo ocot) a podľa chuti dosoľte alebo dokoreňte.

Tip: Majonéza vydrží v chladničke v uzatvorenej nádobe 3 – 5 dní. A vždy používajte čerstvé vajce – kvôli bezpečnosti!

Ak máte chuť skúsiť netradičnejšiu majonézu, inšpirujte sa receptom z Bez servítky, kde kuchár pripravoval petržlenovú

Sledujte Bez servítky pracovné dni o 17:50 na JOJke!

Zdieľaj na facebooku