
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
1 kg teľacie stehno alebo z mladého býka, 1 kg cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, čili papričky, bobkový list, mletá rasca, červené paprika, sušený ligurček, worčestrová omáčka, sójová omáčka, džemové brusnice – 3 fľaštičky
Postup:
Teľacie mäso očistíme od blán a narežeme ho na zruba 1 cm hrubé plátky. Mäso jemne rozklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán. Na panvicu dáme olej, rozohrejeme ho a mäso sprudka opečieme z oboch strán.Vyberieme do misky. Cibuľu narežeme na krúžky. Do hrnca ukladáme vrstvu mäsa, posypeme štipkou mletej rasce a červenej papriky. Pridáme ligurček, bobkový list a čierne celé korenie, navrstvíme cibuľu a opäť zopakujeme pokiaľ máme mäso. Pridáme trochu worčestrovej onmáčky, sójovej, rozpučíme 3 strúčiky cesnaku, pridáme 3 čili papričky, podlejeme vodou, tak, aby sme zakryli mäso. Kuchtu zavrieme a chvíľočku dusíme cca 15 minút podľa druhu mäska. Môžete skontrolovať tvrdosť a opäť dusiť. Keď je mäso mäkké vyberieme ho z kuchty. Z vývaru povyberáme bobkový list a časť čierneho korenia. Ak sa cibuľka úplne rozvarila, máme hotovú omáčku, stačí ju dosoliť. Záleží to od kvality mäsa a ako rýchlo zmäkne. Ak nie je rozpustená, rozmixujeme zmes a keď nie je dostatočne hustá, varíme ďalej a pridáme trošku rozotretého zemiaku a masla. Časť omáčky odoberiem do hrnca, pridám brusnice v džeme, trochu červeného vína, všetko podľa chuti. Alebo urobím druhú verziu a to tak, že brusnice dám do hrnca, pridám trochu vody, kryštálový cukor, červeného vína a varím pokiaľ nezhustne. Zjemním troškou masla a dochutím citrónom. Podávame s pečenými zemiakmi, ktoré si vopred predvarím.