
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
5 dolných farmárskych kuracích stehien, lyžica olivového oleja, 3 lyžice prepusteného masla, 1 lyžička obyčajného masla, 3 strúčiky cesnaku, čili vločky, 1 hrnček kuracieho vývaru, 1/2 hrnčeka šľahačkovej smotany, 1/2 hrnčeka sušených rajčín, 1/2 hrnčeka parmezánu, sušená bazalka, sušené oregano, čerstvý tymian, čerstvá bazalka, soľ, čerstvé namleté čierne korenie
Postup:
Umyté a osušené kuracie stehná nasolíme a nakoreníme. Ošúpeme si cesnak a nakrájame ho na plátky. Sušené paradajky si nakrájame na pásiky. Do hrnca (ideálne liatinový - vhodný do rúry) dáme olivový olej a pridáme aj trochu prepusteného masla, na ktorom budeme kurča restovať. Stehná najprv restujeme kožou nadol, aby sa koža prepiekla a bola zlatistá. Keď je pekne opečená, stehná otočíme a orestujeme z druhej strany. Orestované kura vyberieme a výpek ešte využijeme na omáčku, do ktorej potom kura vrátime. Do výpeku pridáme nakrájaný cesnak a sušené paradajky a chvíľku opekáme. Pridáme sušené bylinky- bazalku, oregano a čili vločky. Bylinky necháme krátko prevoňať, prilejeme vývar, sladkú smotanu a strúhaný parmezán, ktorý omáčku zahustí. Všetko spolu povaríme pár minút, pridáme ešte maslo, z neho bude omáčka krásne lesklá. Keď je omáčka pripravená, vložíme do nej stehná, všetky rovnomerne obalíme v omáčke a dáme do rúry zapiecť. Pečieme približne pol hodiny na 180 stupňov, pokojne odokryté, aby sa omáčka zredukovala kura opieklo. Servírujeme s opekanými zemiakmi a čerstvými bylinkami, tymiánom a bazalkou.