
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Kváskový špaldový chlebík
Rozkvas:
1 PL ražného kvásku
100 g ražnej chlebovej múky
100 g vody
Chlieb:
300 g špaldovej hladkej múky
150 g vody
1,5 čl soli
zemiakový
Postup:
Rozkvas:
Zmiešam kvások, múku a vodu v miske a nechám postáť 9 - 12 hodín.
Chlieb:
Do rozkvasu pridám špaldovú múku a vodu. Nechám postáť max 25 minút, prebehne autolýza, vymiešam mixérom. Pridám soľ a trošku vody a znovu premiešam mixérom. Cesto je hotové a potrebuje kvasiť 2 hodiny, počas ktorých ho budem prekladať. Preložím ho každých 30 minút. Potom cesto vyberiem na dosku a zabalím ho do ošatky vysypanej škrobom. Prikryjem ho sáčkom, nechám kvasiť 2 - 3 hodiny. Po vykvasení sa chlieb vyklopí na papier na pečenie, nareže sa a pečie sa vo vopred vyhriatej rúre na 250 stupňov, po vložení chleba stiahnem na 230 stupňov, 35 minút. Podávať budem nakrájaný chlieb a aj pár hrianok potretých cesnakom.
Kešu smotana:
1 1/2 šálky kešu orieškov
1 1/2 šálky vody
Postup:
Zmiešam kešu oriešky a vodu v mixéri (nemám výkonný mixér, cez noc ich nechám močiť vo vode, aby sa ľahšie rozmixovali).
Polievka:
1 - 1/2 hlavičky cesnaku
2 ks červená cibuľa
1 červená paprika
7 rímskych paradajok
1 kg cherry paradajok
olivový olej
soľ podľa chuti
cukor podľa chuti
korenie podľa chuti
pár vetvičiek tymiánu
1 vetvička rozmarínu
čili
paradajková pasta
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžica javorového sirupu
1 polievková lyžica balzamika
80 g varenej cvikly
hrsť čerstvej bazalky
2 šálky zeleninového vývaru (vývar by som si rada pripravila deň vopred z ozajstnej
zeleniny)
Postup:
Nakrájané paradajky, papriku, cibuľu, cesnak uložím na plech. Pridám soľ, korenie, tymián a rozmarín a pečiem v rúre 20 minút na 200 stupňov a 5 minút na 220 stupňov. V hrnci na olivovom oleji opražím cibuľu, pridám trošku čili, orestujem. Pridám paradajkový pretlak, sladkú papriku, soľ, javorový sirup, balzamiko. Premiešam a varím asi 1 min. Pridám uvarenú repu. Keď je zelenina upečená, odložím si časť na ozdobu. Odstránim listy z bylín a zahodím vetvičky. Potom zeleninu presuniem do hrnca. Pridám hrsť čerstvej bazalky, zeleninový vývar, premiešam a privediem do varu. Rozmixujem do hladka. Pridám kešu smotanu. Na tanieri polievku ozdobím smotanou, bazalkou pečenou zeleninou.