Dezert: Zlatý elexír z Horehronia

Dezert: Zlatý elexír z Horehronia

Tvarohový mousse s bielou čokoládou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

Tvarohový mousse:

Suroviny:

3 g želatína

100 g smotana 33 %

180 g biela čokoláda

100 g tvaroh roztierateľný

200 g smotana

50 g cukor

20 g voda

90 g vajíčka

Andrej Roth Andrej Roth Zdroj: TV JOJ

Postup:

Najprv namočte želatínu do studenej vody. Potom nalejte 100 gramov smotany do hrnca a priveďte ju do varu. Keď sa uvarí, rozpustíme želatínu a pridáme bielu čokoládu. Miešajte až do úplnej emulgácie. Potom nalejte 200 gramov smotany do misky a šľahajte, kým nebude mať hustotu jogurtu cca vyšľahaná na 70 %. V hrnci zohrejeme cukor s vodou na 118 stupňov Celzia. Medzitým si vyšľaháme vajíčko, pridáme doň horúci cukrový sirup a šľahajte, kým nebude mať izbovú teplotu. Na túto vaječnú zmes nalejeme ganache z bielej čokolády s tvarohom a premiešame. Potom nalejte vaječnú zmes na vyšľahanú smotanu a jemne premiešajte. Teraz naplňte požadovanú formu a nechajte ju stuhnúť v chladničke po dobu 30 minút. Potom ho nechajte stuhnúť v mrazničke. Po zamrznutí ho vyberte z formy a pomaly ho nechajte rozmraziť v chladničke.

Lieskovcová špongia

Suroviny:

80 gr. Zmes lieskových orieškov

120 gr. Vaječný bielok

80 gr. Vaječný žĺtok

80 gr. Cukor

25 gr. Múka

½ litra / liter sifónová pištoľ (kanister)

Plastový alebo papierový pohár

Postup:

Všetky ingrediencie rozmixujeme ručným mixérom. Vložte do sifónovej pištole a nechajte v chladničke. Naplňte sifón 2 bombičkami NO2 plynu. Na dne pohára urobte nožom otvor. Naplňte plastové poháre do ¾. Pečieme v mikrovlnnej rúre pri maximálnom výkone 35/40 sekúnd.

Ganáž zo slaného karamelu a droždia:

Suroviny:

150 g cukor

200 g smotana

100 g biela čokoláda

3 g maldon soľ

40 g pečené droždie

Postup:

Z cukru si pripravíme karamel na miernom ohni, keď má karamel potrebnú farbu pridáme smotanu, odstavíme z tepla a pridáme bielu čokoládu s pečeným droždím, vymiešame do hladka a dochutíme maldon soľou, prenesieme do čistej nádoby a odložíme do chladničky.

Čokoládová sušienka: 

Suroviny:

60 g bielka 

40 g rastlinný olej

12 g maslo

50 g cukor

25 g múka

25 g kakao

štipka soli

Postup:

Predhrejeme si rúru na 170 °C. Roztopíme maslo pridáme všetky suroviny a ručným mixérom rozmixujeme do hladka, touto zmesou naplníme formičky požadovaných tvarov a pečieme cca 6-7 minút.

Tagy: Dezert
Zdieľaj na facebooku