
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Brioška:
150 g hladkej múky
150 g múky s vysokým obsahom bielkovín (min.13 percent) – napr. Manitoba
100 g plnotučného bieleho jogurtu
60 ml vlažného mlieka
2 PL kryštálového cukru
1 kopcovitá PL masla
1 vajce (alebo 2 žĺtky)
Štvrť kocky čerstvého droždia (asi 10 g)
Štipka soli
Jedno vajce a 1 PL mlieka na potieranie
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozmiešame čerstvé droždie a lyžicu z odmeraného množstva cukru. Pri izbovej teplote necháme asi 10 minút, kým nám nevzíde kvások. V mise premiešame oba druhy múk, štipku soli a druhú lyžicu cukru. Biely jogurt premiešame spolu s vajíčkom (alebo dvomi žĺtkami). Všetky tri zmesi teraz dáme dokopy. Na suché prísady vlejeme pripravený kvások a následne aj jogurtovú zmes. Mixérom miesime cesto. Začíname miesiť pomaly, kým sa všetky suroviny spoja a vytvoria kompaktnú lepkavú guľu, ktorá sa oddeľuje od okrajov misy. Hneď nato vmiešame zmäknuté maslo a pokračujeme v miesení na vyšších otáčkach. Toto cesto potrebuje dlhšie miesenie, aby sa dobre vypracovalo. Ja som ho miesila mixérom asi 15-20 minút, až kým bolo mäkké, teplé a hladké. Takto vymiesené cesto prikryjeme fóliou a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok objemu. Po vykysnutí ho dlaňou stlačíme, potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti a tie vygúľame do buchtičiek. Buchtičky potom stlačíme a sploštíme dlaňou a valčekom ich vyvaľkáme na rovnako veľké kruhy hrubé asi pol centimetra. Kruhy potom poskladáme na tretiny Takto poskladané ich zrolujeme do batôžku, ktorý uložíme do pripravenej formy. Formu buď vytrieme tukom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Pripravená brioška teraz bude kysnúť, kým viditeľne nezväčší svoj objem po okraj formy (alebo mierne ponad). Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, briošku potrieme rozšľahaným vajíčkom spolu s mliekom, posypeme hrubozrnným cukrom a dáme piecť asi na 30-40 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti briošiek, ak pečieme menšie briošky (do ruky), tak bude stačiť 25 minút.
Gravlax z lososa:
500 g losos
450 g soľ
450 g cukor
25 g kôpor
Postup:
Lososa naložíme v cukre, soli a nasekanom kôpre a necháme aspoň 24 hod. stáť, potom nakrájame na tenučké plátky.
1 cibuľa
1/2 hrnčeka jablčný ocot
1 hrnček voda (horúca)
1-2 lyžice Cukor
1 a 1/2 lyžičky morská soľ
Cibuľu naložíme do zohriatej vody, cukru, octu, soli.
Reďkovky
Vyšľahaný creamfraiche
Servírujeme s kúskami pečenej briošky a nakrájanej briošky.