
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
600 g zemiakov
250 g nakladaných húb
1 hrsť sušených hríbov (dubáky, masliaky)
1 stredná cibuľa
100 g slaninky
2–3 strúčiky cesnaku
Olej
Soľ
1 ČL Korenie čierne mleté
1 ČL celej rasce
2 bobkové listy
250 ml smotany na šľahanie
1 hrsť nasekanej kyslej kapusty
100 ml vody z kyslej kapusty
Citrónová šťava alebo ocot
Trochu kryštálového cukru
Postup:
V hrnci na oleji opečieme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dozlatista. Pridáme nasekaný cesnak, rascu a krátko osmažíme, aby sa uvoľnila aróma. Pridáme sušené hríby (predtým namočené) a krátko orestujeme. Do hrnca pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nakladané huby, bobkové listy, soľ a zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené. Varíme, kým zemiaky zmäknú. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme kyslú kapustu a vodu z kapusty, chvíľu povaríme. Nakoniec prilejeme smotanu a dochutíme citrónovou šťavou (alebo octom), cukrom a prípadne ešte soľou. Krátko prevaríme.
Na hubovú espumu potrebujeme:
600 ml smotany na šľahanie (33 %)
200 g čerstvých húb (šampiňóny, dubáky, hliva)
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 PL masla
Soľ
Čierne mleté korenie
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL sójovej omáčky
2 g slnečnicového lecitínu
Postup:
Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatista. Pridáme nakrájané huby, osolíme, okoreníme a restujeme, kým nezmäknú. Zalejeme smotanou, pridáme citrónovú šťavu a sójovú omáčku, necháme prejsť varom. Rozmixujeme na hladkú konzistenciu a precedíme cez jemné sitko, aby bola zmes úplne hladká. Pridáme slnečnicový lecitín a pomocou ponorného mixéra vyšľaháme do peny. Pred podávaním môžeme espumu naplniť do sifónovej fľaše s jednou bombičkou N 2 O a dobre pretrepať, aby sa vytvorila ľahká pena.
Ingrediencie na kôprový olej:
100 g čerstvého kôpru
200 ml kvalitného rastlinného oleja (slnečnicový, repkový alebo olivový – podľa
preferencie)
1 štipka soli
Postup:
Kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme na menšie kúsky. V mixéri rozmixujeme kôpor s olejom na čo najhladšiu konzistenciu. Zmes prelejeme do hrnca a pri nízkej teplote (do 60 °C) mierne zohrejeme, aby sa uvoľnili chute a farba oleja sa zvýraznila. Necháme mierne vychladnúť a precedíme cez jemné sitko alebo gázu, aby sme získali čistý olej bez zvyškov kôpru. Prelejeme do uzatvárateľnej fľaše a skladujeme v chladničke, kde vydrží približne 1–2 týždne.