Hlavné jedlo: Dze nemože kačurisko, tam šestru pošle

Hlavné jedlo: Dze nemože kačurisko, tam šestru pošle

Kačacie prsia s pomarančovou omáčkou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie: 

5 ks kačacie prsia (cca 200 g každý kus)
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie
1 ČL sušeného tymianu (alebo pár vetvičiek čerstvého)
1 strúčik cesnaku

Príprava mäsa:

Kačacie prsia osušíme papierovou utierkou. Kožu jemne narežeme do mriežky (pozor, aby sme neprekrojili mäso!). Osolíme a okoreníme z oboch strán. Opraženie na panvici – Studenú panvicu rozohrejeme na strednom ohni a prsia položíme kožou nadol, aby sa pomaly začal topiť tuk. Opekáme 6–8 minút, kým nie je koža krásne zlatistá a chrumkavá. Prebytočný tuk môžeme postupne odlievať. Dokončenie na druhej strane – Otočíme prsia a opečieme ďalšie 2–3 minúty. Ak chceme, môžeme pridať rozpučený cesnak a tymian pre lepšiu arómu. Pečenie v rúre – Prsia preložíme na pekáč a dáme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 5–8 minút pre ružový (medium) stred alebo 10–12 minút pre viac prepečené mäso. Po upečení necháme kačacie prsia odpočívať aspoň 5 - 7 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili v mäse.

Bez servítky Bez servítky Zdroj: TV JOJ

Ingrediencie na zemiakový fondán:

4 veľké zemiaky

2 PL masla
2 PL oleja
250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymianu
Soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Príprava zemiakov:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hrubé valce (cca 3–4 cm vysoké). Opláchneme ich studenou vodou a osušíme papierovou utierkou. Opekanie – Na panvici rozohrejeme olej a zemiaky opečieme z jednej strany dozlatista (cca 4–5 minút na strednom ohni). Zemiaky otočíme, pridáme maslo, cesnak a tymian. Maslo necháme speniť a lyžicou prelievame zemiaky, aby sa obalili v aróme. Dusenie vo vývare – Prilejeme vývar, prikryjeme a necháme pomaly variť, kým sa tekutina neodparí a zemiaky nebudú mäkké (cca 15–20 minút). Keď sú zemiaky krásne krémové vo vnútri a majú chrumkavú kôrku, môžeme ich podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne s omáčkou.

Ingrediencie na cviklovo – zemiakové pyré:

500 g zemiakov
200 g pečenej alebo varenej cvikly
100 ml smotany na šľahanie (33 %)
50 g masla
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Príprava zemiakov – Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a varíme v osolenej vode, kým nie sú mäkké (cca 20 minút). Príprava cvikly – Ak používame čerstvú cviklu, môžeme ju upiecť v alobale pri 180 °C cca 45 minút, alebo ju uvariť v šupke a následne ošúpať. Ak máme predvarenú cviklu, stačí ju nakrájať na kúsky.  Mixovanie – Zemiaky scedíme a pridáme k nim cviklu, maslo a smotanu. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom alebo prepasírujeme cez jemné
sitko pre extra hladkú textúru.

Bez servítky Bez servítky Zdroj: TV JOJ

Ingrediencie na pomarančové Beurre blanc:

• 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy (z 1–2 pomarančov)
• 50 ml bieleho vína (suché)
• 1 malá šalotka
• 150 g studeného masla
• 1 ČL bieleho vínneho octu (alebo citrónovej šťavy)
• Soľ a biele korenie podľa chuti

Postup:

Redukcia šťavy – Do kastrólika dáme pomarančovú šťavu, biele víno a nadrobno nasekanú šalotku. Necháme na strednom ohni redukovať, kým nezostane približne ⅓ pôvodného objemu. Zjemnenie octom – Pridáme biely vínny ocot alebo kvapku citrónovej šťavy na vyváženie chuti. Varenie na miernom ohni – Keď je tekutina dostatočne zredukovaná, znížime teplotu na minimum. Emulgácia maslom – Po kúskoch začneme pridávať studené maslo a neustále šľaháme metličkou, kým sa každá kocka nerozpustí a omáčka nezíska zamatovú a hladkú konzistenciu. 
 
Ingrediencie na jedlý koral:

90 ml vody
10 g hladkej múky
30 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový alebo repkový)
Štipka soli
Potravinárske farbivo

Postup: 

Príprava cesta – Všetky ingrediencie dôkladne premiešame metličkou alebo tyčovým mixérom, aby vznikla hladká, mierne riedka zmes bez hrudiek. Rozohriatie panvice – Na nepriľnavej panvici rozohrejeme tenkú vrstvu oleja (stredná teplota, cca 160–170 °C). Smaženie koralu – Do panvice nalejeme tenkú vrstvu cesta. Po pár sekundách sa začnú tvoriť dierky a bubliny, cesto sa začne odparovať a chrumkavieť. Dokončenie – Keď je koral pevný a chrumkavý (cca 1–2 minúty), opatrne ho vyberieme špachtľou a necháme odkvapkať na papierovej utierke.

Ingrediencie na glazovanú mrkvu:

500 g mladej mrkvy
30 g masla
1 PL medu (alebo javorového sirupu)
100 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
1 ČL citrónovej šťavy
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:  

Príprava mrkvy – Ak používame mladú mrkvu, môžeme ju nechať vcelku, pri väčšej mrkve ju nakrájame na šikmé plátky. Restovanie – Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme mrkvu a krátko ju orestujeme, aby sa jemne opiekla (cca 3 minúty). Glazovanie – Pridáme med, premiešame a necháme chvíľu karamelizovať. Dusenie – Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme a pridáme tymian. Dusíme na miernom ohni cca 10–15 minút, kým sa tekutina zredukuje a vytvorí sa lesklá glazúra.

Tagy: Jedlo
Zdieľaj na facebooku