Dezert: Kedz še bačom o sladkých bandurkoch šniva

Dezert: Kedz še bačom o sladkých bandurkoch šniva

Pirohy na sladko.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie na zemiakové cesto: 

500 g zemiakov (múčneho typu)
200 g hladkej múky (+ na podsypanie)
1 vajce
1 ČL soli
1 PL rozpusteného masla

Ingrediencie na bryndzovú plnku:

150 g bryndze
100 g jemného tvarohu
2 PL práškového cukru
1 ČL vanilkovej pasty alebo lusku
1 žĺtok
1 PL mascarpone

Postup:

Uvarenie zemiakov – Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Príprava cesta – Zemiaky pretlačíme alebo nastrúhame najemno, pridáme múku, vajce, soľ a maslo. Vypracovanie cesta – Rýchlo vypracujeme hladké a nelepivé cesto. Ak je príliš lepivé, pridáme trochu múky, ale len toľko, aby zostalo mäkké. Tvarovanie pirohov – Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3–4 mm, vykrojíme kolieska, naplníme plnkou zmiešanou z ingrediencií a okraje dobre stlačíme vidličkou alebo prstami. Varenie – Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na
povrch (približne 3–4 minúty). Pred podávaním opražíme na masle.

Ingrediencie na čučoriedkovú ganache:

100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
200 g bielej čokolády vyššej kvality
100 ml smotany na šľahanie (33 %)
1 PL masla (voliteľné, pre extra lesk a jemnosť)

Postup:

Čučoriedkové pyré – Čučoriedky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme odstránili šupky a zrniečka. Zohriatie smotany – Smotanu na šľahanie zohrejeme na strednom ohni (nesmie vrieť).  Topíme čokoládu – Do horúcej smotany pridáme nasekanú bielu čokoládu a necháme ju pár minút rozpustiť. Potom premiešame do hladkej konzistencie. Spojenie s čučoriedkami – Pridáme čučoriedkové pyré a dobre premiešame. Ak chceme extra hladký ganache, môžeme ho ešte krátko prešľahať ponorným mixérom. Pridanie masla (voliteľné) – Nakoniec vmiešame maslo, aby bol ganache hladký a lesklý.  Chladenie – Necháme mierne vychladnúť, podľa potreby dáme do chladničky, kde stuhne na požadovanú konzistenciu.

Na bryndzovú zmrzlinu potrebujeme:

187 g bryndza (môže byť aj viac v závislosti od intenzity chuti bryndze v zmrzline)
370 ml smotany na šľahanie
300 g kondenzovaného mlieka

Bez servítky Bez servítky Zdroj: TV JOJ

Postup:

Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze, dáme zamraziť. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.

Na merinque pusinky potrebujeme:

4 bielka
300 g cukru

Postup:

Bielka oddelíme od žĺtkov a dáme do čistej, suchej misy. Pridáme cukor a celú zmes začneme šľahať nad vodnou parou, kým teplota nedosiahne 70 °C a cukor sa úplne nerozpustí. Potom misku odstavíme a šľaháme ďalej pri vyššej rýchlosti, kým nevznikne pevný, lesklý sneh, ktorý drží tvar. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé pusinky. Sušíme 100 minút pri 95 °C v predhriatej rúre, pričom rúru počas sušenia neotvárame. Po dopečení necháme pusinky vychladnúť v pootvorenej rúre, aby zostali krehké a ľahké.

Ingrediencie na citrónové sušienky:

250 g hladkej múky
125 g masla (studené, nakrájané na kocky)
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL citrónovej kôry (z bio citróna)
½ ČL vanilkovej pasty alebo extraktu
Štipka soli

Postup:

Príprava cesta – Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Spracovanie cesta – Pridáme studené maslo a prstami rýchlo spracujeme na drobivú konzistenciu. Spojenie cesta – Pridáme žĺtok, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu, vymiesime hladké cesto. Ak je príliš suché, môžeme pridať pár kvapiek vody. Chladenie – Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút v chladničke. Tvarovanie sušienok – Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4–5 mm a vykrajujeme tvary podľa želania. Pečenie – Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C (horný/dolný ohrev) približne 10–12 minút, kým okraje jemne nezhnednú.

Tagy: Dezert
Zdieľaj na facebooku