
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
5-6 stredne veľkých zemiakov, očistených a nakrájaných na malé kúsky
1,5 litra vývaru
¼ lyžičky čerstvo zomletého korenia
Celé zelené časti z dvoch hustých zväzkov mladých cibuliek
Plná hrsť čerstvej mäty
¼ ČL nastrúhaného muškátového orieška
250 ml smotany na šľahanie
Podľa potreby soľ
Postup:
Zemiaky zalejeme vývarom, pridáme korenie a dáme variť. Cibuľkové stonky dôkladne umyjeme a pokrájame na asi centimetrové kúsky. Z mäty oberieme lístky. Keď sú zemiaky už takmer hotové, pridáme k nim zelenú cibuľku, mätu a nastrúhame muškátový oriešok. Spolu povaríme do úplného zmäknutia. Dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme cez sito a krátko ešte povaríme so smotanou. Ak treba, dochutíme soľou a korením.
Chrumkavá zložka:
Šupky z 2-3 zemiakov
Soľ
Olej na vyprážanie
Plátky prerastenej slaniny
Píniové (alebo iné ľubovoľné oriešky)
Postup:
Zemiakové šupky nasekáme na rezance, dobre vymyjeme v slanej studenej vode a necháme dôkladne vysušiť. Sprudka vysmažíme v rozpálenom oleji do zlatista. Plátky slaniny poukladáme na plech, pokrytý papierom na pečenie a sušíme v rúre, vyhriatej na 100°C asi hodinu (do zahnednutia). Prebytočný tuk otrieme papierovou utierkou. Môžeme ju buď polámať na chipsy, alebo presekať na drobné kúsočky. Oriešky opražíme na suchej panvici. Servírujeme s vyrobenými chrumkavými komponentmi, môžeme ochutiť bielym portským vínom, alebo sherry (voliteľné) a podľa chuti môžeme pridať aj s lístky mäty, či inej bylinky.