
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Mäso:
1 kg bravčových líčok
Soľ
Korenie
3 PL rastlinného oleja (prípadne 1 vrchovatú PL bravčovej masti)
2 vetvičky rozmarínu
2 vetvičky tymianu
1 väčšiu cibuľu
Cca 4 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti a chuti)
3 stonky zeleru
2 ks väčšej mrkvy
1 konzervu lúpaných paradajok
Cca 3 dcl červeného vína
0,5 L vývaru
50 g studeného masla
Postup:
Mäso podľa potreby očistíme a vysušíme. Osolíme, ochutíme čerstvo namletým korením. V hrnci s hrubším dnom ho dôkladne opečieme. Vyberieme a do výpeku vložíme očistenú a nakrájanú zeleninu. Pridáme rozmarín, tymian, paradajky a zalejeme vínom a vývarom. Dusíme, pokiaľ líčka nie sú mäkké. Mäso vyberieme nabok, omáčku precedíme, zjemníme maslom, mäso do nej vrátime. Necháme v teple do doby, pokiaľ ho budeme servírovať.
Zemiakové rösti:
1 kg zemiakov varného typu B
2 ks väčšie cibule
2-3 PL bravčovej masti
Soľ
Korenie
½ ČL strúhaného muškátového orieška
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, po vychladnutí ich očistíme a nastrúhame na väčšie slzy. Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme ju na rozohriatej masti. Rúru necháme rozohriať na 190°C, režim ventilátor. Zemiaky a cibuľu spojíme, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Dobre premiešame a rozložíme na plech. Pečieme do zlatohneda.
Zeleninová slama:
3 ks väčšej mrkvy
¼ buľvy zeleru
1 menšia cuketa
100 g masla
Podľa chuti soľ a korenie
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a vrúbkovanou škrabkou narežeme na dlhšie rezance (julienne). Taktiež ňou zrežeme vrchnú zelenú časť cukety. Na panvici rozohrejeme maslo a zeleninu na ňom opražíme do chrumkava. Solíme a koreníme až tesne pred podávaním. Na záverečné servírovanie použijeme nasekanú petržlenovú vňať, zmiešanú s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak máme, môžeme porciu pokvapkať petržlenovým (alebo iným bylinkovým) olejom.