
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Korpus:
125 g baby špenátu
150 ml rastlinného oleja
5 ks vajec veľkosti M, bielky a žĺtky zvlášť
¼ ČL soli
150 g cukru kryštál
260 g tortovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
Cca 1 ČL citrónovej šťavy
Postup:
Rúru predhrejeme na 170 °C, horný a spodný ohrev. Hranatú formu o rozmeroch cca 20 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Lístky špenátu vymixujeme s olejom na pyré. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva. Bielky vlejeme do čistej misy mixéra, pridáme soľ a začneme šľahať na nízkych otáčkach. Akonáhle trochu zhustnú, zvýšime rýchlosť a postupne po lyžiciach pridávame cukor. Vyšľaháme tuhý lesklý sneh, do ktorého pomaly vmiešame po jednom žĺtka. Potom pridáme špenátové pyré a vanilkový extrakt, miešame, pokiaľ sa všetko nespojí. Nakoniec ručne stierkou jemne vmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme aj citrónovú šťavu, ktorá v priebehu pečenia zaistí peknú zelenú farbu. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 25 minút, alebo pokiaľ špajdľa, zapichnutá do stredu cesta nebude suchá. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť. Potom vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a podľa potreby odrežeme vrch korpusu, aby bol úplne rovný. Odrezanú časť uschováme a môžeme ju použiť napríklad do pohárov, alebo ako jedlý mach na zdobenie iných dezertov.
Ovocná zložka:
80 g kryštálového cukru
50 ml vody
1 balenie mrazených višní (prípadne iného kyslejšieho ovocia)
2 ČL citrónovej šťavy
50 ml ľubovoľného likéru, alebo koňaku
1 ČL vanilkového extraktu
2 plátky želatíny + misku studenej vody
Postup:
Do hrnčeka nalejeme 50 ml vody, nasypeme cukor a urobíme bledý karamel. Na ten vysypeme mrazené višne a necháme povoliť. Zalejeme citrónovou šťavou, likérom a pridáme vanilkový extrakt (ak ho nemáme k dispozícii, uberieme z prvého cukru na karamel a pridáme balíček vanilkového cukru, prípadne môžeme vyškrabať zrniečka čerstvej vanilky). Tepelne upravujeme, pokiaľ sa ovocie nerozvarí. Potom zmes precedíme. Želatínu necháme napučať v studenej vode a nakoniec ju vyžmýkanú zamiešame do odloženého ovocného rozvaru. Ochutnáme a ak treba, dochutíme podľa potreby, necháme úplne vychladnúť.
Krém:
100 g bielej čokolády
250 g mascarpone
250 g smotany na šľahanie (33 %)
250 g roztierateľného tučného tvarohu
Čokoládu nalámeme a rozpustíme nad parou, alebo v mikrovlnnej rúre, necháme chladiť.
Ostatné suroviny vymiešame do tuhého krému a nakoniec rýchlo primiešame čokoládu.
Chrumkavá zložka:
50 g mandľových lupienkov
80 g kryštálového cukru
50 ml vody
Postup:
Lupienky mandlí opražíme dozlatista na suchej panvici, takto pripravené ich odložíme nabok. Na tej istej panvici cukor zvlhčíme vodou a necháme pozvoľna skaramelizovať. Do karamelu rýchlo vmiešame opražené lupienky a zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme stuhnúť. Potom karamel presekáme na menšie kúsky a následne premixujeme až takmer na prach. Skladanie dezertu: Vychladnutý korpus vykrojíme do požadovaných tvarov a potrieme ovocnou zložkou. Ak nám z nej zostane, môžeme ju použiť na dekorovanie tanierov pri servise, alebo si ju odložíme v uzatvárateľnej miske do chladničky. Vydrží takto niekoľko dní. Potom ju len v prehrejeme a opätovne použijeme. Po miernom zatuhnutí ovocia posypeme mandľovým karamelom a vreckom so špičkou nanesieme krém.