Polievka: Buď ten východ miluješ, alebo nenávidíš

Polievka: Buď ten východ miluješ, alebo nenávidíš

Boršč.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

500 gramov hovädzieho mäsa

500 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)

hovädzia kosť

500 gramov hlávkovej kapusty

300 gramov cvikly

400 gramov koreňovej zeleniny / zeler, mrkva, petržlen/

200 gramov zemiakov

100 gramov paradajkového pretlaku

bravčová masť

pár strúčikov cesnaku

2 veľká cibuľa

1 kyslá pochúťková smotana

soľ, korenie, nové korenie, bobkový list

cukor podľa chuti

Postup:

Všetky druhy mäsa, prípadne umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Keď je mäso polomäkké nakrájame ho na kocky a vrátime do vývaru. Očistíme si zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a nastrúhame. Cviklu si uvaríme. Na cibuli a masti si podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru. Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ. Na masti si podusíme nastrúhanú cviklu , pridávame paradajkový pretlak a dochutíme octom a cukrom. Pridáme prelisovaný cesnak. Celú zmes primiešame k vývaru a necháme prejsť varom a dochutíme. Podávame s kyslou smotanou a domácim pečivom

Zdroj: TV JOJ

Žemle:

500 g hladká múka kvások:

1 dcl olej 3 dcl mlieko

Soľ 1 PL kryštálový

cukor

1 droždie

Postup:

Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc si necháme vzísť kvások. Po jeho aktivovaní vymiesime s ostatnými ingredienciami / minimálne 10 minút/. Necháme vykysnúť na teplom mieste, kým cesto nezdvojnásobí objem. Následne formujeme cca 80 g žemličky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme opäť dobre podkysnúť (kvalitné kysnutie závisí od kvasníc, múky, teploty a od neho veľmi závisí aj kvalita žemličiek). Po vykysnutí žemle natrieme žĺtkom zmiešaným s 2PL mlieka a posypeme sezamom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Každú žemľu potrite glazúrou zo žĺtka zmiešaného s mliekom. Tajomstvo naozaj lesklých žemlí je v ich potieraní. Natrite žemle prvou vrstvou, nechajte chvíľu vsiaknuť. Náter opakujte ešte dva krát. Pokojne žemle posypte makom, alebo sezamom a vložte do rúry. Pečte cca 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.

Tagy: Polievka
Zdieľaj na facebooku