
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
500 gramov hovädzieho mäsa
500 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)
hovädzia kosť
500 gramov hlávkovej kapusty
300 gramov cvikly
400 gramov koreňovej zeleniny / zeler, mrkva, petržlen/
200 gramov zemiakov
100 gramov paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
2 veľká cibuľa
1 kyslá pochúťková smotana
soľ, korenie, nové korenie, bobkový list
cukor podľa chuti
Postup:
Všetky druhy mäsa, prípadne umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Keď je mäso polomäkké nakrájame ho na kocky a vrátime do vývaru. Očistíme si zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a nastrúhame. Cviklu si uvaríme. Na cibuli a masti si podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru. Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ. Na masti si podusíme nastrúhanú cviklu , pridávame paradajkový pretlak a dochutíme octom a cukrom. Pridáme prelisovaný cesnak. Celú zmes primiešame k vývaru a necháme prejsť varom a dochutíme. Podávame s kyslou smotanou a domácim pečivom
Žemle:
500 g hladká múka kvások:
1 dcl olej 3 dcl mlieko
Soľ 1 PL kryštálový
cukor
1 droždie
Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc si necháme vzísť kvások. Po jeho aktivovaní vymiesime s ostatnými ingredienciami / minimálne 10 minút/. Necháme vykysnúť na teplom mieste, kým cesto nezdvojnásobí objem. Následne formujeme cca 80 g žemličky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme opäť dobre podkysnúť (kvalitné kysnutie závisí od kvasníc, múky, teploty a od neho veľmi závisí aj kvalita žemličiek). Po vykysnutí žemle natrieme žĺtkom zmiešaným s 2PL mlieka a posypeme sezamom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Každú žemľu potrite glazúrou zo žĺtka zmiešaného s mliekom. Tajomstvo naozaj lesklých žemlí je v ich potieraní. Natrite žemle prvou vrstvou, nechajte chvíľu vsiaknuť. Náter opakujte ešte dva krát. Pokojne žemle posypte makom, alebo sezamom a vložte do rúry. Pečte cca 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.