
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
1 cibuľa
1 mrkva
soľ, čierne korenie a korenie podľa chuti
bravčová masť
Pokrájanú cibuľu a mrkvu pražíme na bravčovej masti, pridáme mäso, ktoré okoreníme a podusíme. Necháme trochu vychladiť a plníme ním buchty.
Buchty:
500 g hrubá /polohrubá/ múka
1 ks droždie
400 ml mlieko
30 g kryštálový cukor
Soľ
Postup:
Z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Do kvásku pridáme múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto asi na hrúbku 1 cm. Pokrájame na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme mäsovú plnku, ktorú zabalíme do cesta tak, aby vznikla buchta. Necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť. Buchty paríme asi 15 minút.
Zeleninová omáčka:
500 g mrkva
250 g zeler
1 ks petržlen
soľ, mleté́ čierne korenie
1 ks cibuľa
300 ml šľahačková smotana
maslo
Postup:
Zeleninu pokrájame. Nakrájanú cibuľu popražíme na oleji, pridáme zeleninu, ktorú z prudká orestujeme, podlejeme vývarom, okoreníme a varíme do zmäknutia. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme na hladkú zmes a zalejeme ju šľahačkovou smotanou. Múku na zahustenie nepoužívame, omáčka je dosť hustá. Na zaver pridáme maslo a zredukujeme.
Karamelizovaná cibuľka:
2 stredné cibule nasekáme na menšie kúsky, pridáme lyžicu masla a restujeme. V polovici restovania pridáme 1 lyžicu trstinového cukru a lyžicu balzamikového octu a restujeme cca. 7 minút.