Hlavné jedlo: Kalimero na červeno

Hlavné jedlo: Kalimero na červeno

Morčací paprikáš s haluškami.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie halušky:

500 g polohrubej múky

2 ks vajcia

Približne 300 ml studenej vody

Štipka soli

50 g masla

Postup:

Príprava cesta:

Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku a pridáme štipku soli. Vmiešame vajcia a postupne prilievame studenú vodu. Zmiešame ingrediencie dohladka. Cieľom je dosiahnuť mierne lepkavé, avšak nie tuhé cesto, ktoré ľahko prechádza cez haluškovač.

Tvarovanie halušiek: 

Na veľkom hrnci priveďte k varu dostatočné množstvo osolenej vody. Cez haluškovač alebo pomocou dosky a noža pretlačte cesto priamo do vriacej vody. Ak nemáte haluškovač, môžete použiť aj veľkú strúhadlo s hrubšími otvormi. Halušky varte asi 4 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch. Po uvarení ich sceďte.

Finálna úprava:

Uvarené halušky prepláchnite krátko pod studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia a odstránili prípadný škrob. Následne halušky preložte do misky a rovnomerne ich premastite maslom, ktoré nechajte roztopiť pri ich teple

Zdroj: TV JOJ

Ingrediencie paprikáš:

Morčacie stehná

·1 PL olivového oleja

Jemná soľ, korenie na ochutenie

2 PL hladkej múky

50 g masti

Základ:

250 g cibule

120 g červenej papriky

1 strúčik cesnaku

2 PL pretlaku

2 ks bobkového listu

1/4 ČL nového korenia

1 PL sladkej papriky

1 ČL údenej papriky

Soľ, korenie podľa chuti

Vývar:

200 ml kyslej smotany

200 ml sladkej smotany

100 ml teplej omáčky z paprikášu

Na ozdobu:

Kyslá smotana

Pažítka

 Červená paprika

Postup:

Príprava mäsa:

Mäso jemne osolíme a okoreníme. Potrieme olivovým olejom a uložíme do chladničky na marinovanie.

 Opekanie mäsa:

Na panvici roztopíme masť a opečieme dozlatista, aby sa povrch zatiahol a uzavreli šťavy. Opečené mäso odložíme bokom.

Príprava základu:

V rovnakej panvici pridáme nasekanú cibuľu a červenú papriku, orestujeme do mäkka. Pridáme pretlak, bobkový list, nové korenie, sladkú a údenú papriku a všetko spolu premiešame. Zalejeme vývarom.

Dusenie mäsa:

Vrátime mäso späť do panvice, zakryjeme a pod pokrievkou dusíme. Podlievame vývarom a občas premiešame, aby sa mäso rovnomerne varilo.

Príprava smotanovej zálievky:

V miske zmiešame kyslú a sladkú smotanu. Pridáme naberačku horúcej omáčky z paprikášu, aby sme predišli zrazeniu smotany.

Dokončenie omáčky:

Keď je mäso mäkké, odstránime pokrievku a necháme omáčku čiastočne odpariť. Následne prilejeme pripravenú smotanovú zálievku a za stáleho miešania krátko prevrieme, aby sa omáčka zahustila.

Tagy: Jedlo
Zdieľaj na facebooku