
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Ingrediencie halušky:
500 g polohrubej múky
2 ks vajcia
Približne 300 ml studenej vody
Štipka soli
50 g masla
Postup:
Príprava cesta:
Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku a pridáme štipku soli. Vmiešame vajcia a postupne prilievame studenú vodu. Zmiešame ingrediencie dohladka. Cieľom je dosiahnuť mierne lepkavé, avšak nie tuhé cesto, ktoré ľahko prechádza cez haluškovač.
Tvarovanie halušiek:
Na veľkom hrnci priveďte k varu dostatočné množstvo osolenej vody. Cez haluškovač alebo pomocou dosky a noža pretlačte cesto priamo do vriacej vody. Ak nemáte haluškovač, môžete použiť aj veľkú strúhadlo s hrubšími otvormi. Halušky varte asi 4 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch. Po uvarení ich sceďte.
Finálna úprava:
Uvarené halušky prepláchnite krátko pod studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia a odstránili prípadný škrob. Následne halušky preložte do misky a rovnomerne ich premastite maslom, ktoré nechajte roztopiť pri ich teple
Ingrediencie paprikáš:
Morčacie stehná
·1 PL olivového oleja
Jemná soľ, korenie na ochutenie
2 PL hladkej múky
50 g masti
Základ:
250 g cibule
120 g červenej papriky
1 strúčik cesnaku
2 PL pretlaku
2 ks bobkového listu
1/4 ČL nového korenia
1 PL sladkej papriky
1 ČL údenej papriky
Soľ, korenie podľa chuti
Vývar:
200 ml kyslej smotany
200 ml sladkej smotany
100 ml teplej omáčky z paprikášu
Na ozdobu:
Kyslá smotana
Pažítka
Červená paprika
Postup:
Príprava mäsa:
Mäso jemne osolíme a okoreníme. Potrieme olivovým olejom a uložíme do chladničky na marinovanie.
Opekanie mäsa:
Na panvici roztopíme masť a opečieme dozlatista, aby sa povrch zatiahol a uzavreli šťavy. Opečené mäso odložíme bokom.
Príprava základu:
V rovnakej panvici pridáme nasekanú cibuľu a červenú papriku, orestujeme do mäkka. Pridáme pretlak, bobkový list, nové korenie, sladkú a údenú papriku a všetko spolu premiešame. Zalejeme vývarom.
Dusenie mäsa:
Vrátime mäso späť do panvice, zakryjeme a pod pokrievkou dusíme. Podlievame vývarom a občas premiešame, aby sa mäso rovnomerne varilo.
Príprava smotanovej zálievky:
V miske zmiešame kyslú a sladkú smotanu. Pridáme naberačku horúcej omáčky z paprikášu, aby sme predišli zrazeniu smotany.
Dokončenie omáčky:
Keď je mäso mäkké, odstránime pokrievku a necháme omáčku čiastočne odpariť. Následne prilejeme pripravenú smotanovú zálievku a za stáleho miešania krátko prevrieme, aby sa omáčka zahustila.