
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny na vanilkový krém:
250 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový struk, rozpolený a vyškrabaný (alebo 2 ČL vanilkovej esencie)
6 žĺtkov
100 g kryštálového cukru
Postup:
Príprava vanilkového mlieka:
Do hrnca nalejte mlieko a smotanu na šľahanie a pridajte vyškrabané vanilkové semienka spolu s vanilkovým strukom. Zohrejte, ale nedovoľte, aby mlieko začalo vrieť.
Mixovanie žĺtkov:
Medzitým vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky a cukor, kým zmes nebude hladká a svetlejšia.
Temperovanie žĺtkovej zmesi:
Keď je mlieko teplé, pomaly ho prilievajte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Týmto krokom sa zabráni tomu, aby sa žĺtky zrazili.
Varenie krému:
Celú zmes naspäť prelejte do hrnca a varíme na strednom ohni, pričom stále energicky miešajte metličkou. Pokračujte v miešaní, kým krém nezhustne a nezačne jemne bublať. Varenie by mohlo trvať asi 5 až 7 minút.
Recept na kysnuté pečivo v troch variantoch:
Ingrediencie:
Cesto:
·600 ml mlieka
23 g sušeného droždia
1 KL cukru
1 KL soli
2 vajcia
1 kg hladkej múky
150 ml oleja
Kaiserky:
Bylinkové maslo na potretie
Syrové slimáky:
200 g kyslej smotany
200 g tvrdého syra
1 KL horčice
1 vajce
1 KL soli
Jablkovo-orechové koláčiky:
5 jabĺk
5 lyžíc cukru
2 lyžice medu
1 lyžica slivkového lekváru
1 lyžička škorice
1 lyžica rumu
Šťava a kôra z jedného citróna
Štipka soli
100 g mletých orechov
Drobenka:
100 g masla
150 g polohrubej múky
50 g mletých orechov
20 g ovsených vločiek
1 lyžica rumu
Postup:
Príprava cesta:
Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a sušené droždie. Nechajte stáť asi 10 minút, kým droždie začne pracovať a zmes sa napení. V inej veľkej mise zmiešajte múku so soľou. Pridajte vajcia, napenené droždie a olej. Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké a elastické cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. Zakryte cesto čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 30 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
Príprava bylinkového masla:
Maslo rozpustite a pridajte nasekané bylinky podľa vlastného výberu (napr. petržlen, tymian, rozmarín). Osoľte, pridajte roztlačený strúčik cesnaku a lyžičku citrónovej šťavy.
Rozdelenie cesta:
Po vykysnutí cesto rozdeľte na tri rovnaké časti.
Prvá časť - kaiserky:
Jednu časť cesta rozdeľte na menšie kúsky a zapleťte ich do tvaru kaiseriek. Potrite bylinkovým maslom. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v predhriatej rúre na 200°C (s ventilátorom) približne 15 minút, kým nie sú zlatohnedé.
Druhá časť - syrové rolky:
Druhú časť cesta rozvaľkajte na obdĺžnik. Zmiešajte kyslú smotanu, nastrúhaný syr, horčicu, vajce a soľ. Túto plnku rovnomerne rozotrite na rozvaľkané cesto.
Cesto zvinieme do rolády a nakrájame na menšie kúsky. Uložíme ich na plech a pečieme na 200°C (s ventilátorom) asi 15-20 minút.
Tretia časť - jablkovo-orechové pečivo:
Jabĺčka ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte cukor, nechajte ho skaramelizovať, potom pridajte med, slivkový lekvár, škoricu, rum, šťavu a kôru z citróna a štipku soli. Všetko spolu premiešajte a nakoniec pridajte mleté orechy na zahustenie. Tretie cesto rozvaľkajte, rozdeľte na trojuholníky, ktoré vložíte do muffinkovej formy. Cesto naplňte jablkovo-orechovou plnkou a posypte drobenkou, ktorú pripravíte zmiešaním masla, polohrubej múky, mletých orechov, ovsených vločiek a rumu. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 25-30 minút, kým nie je drobenka zlatohnedá.