Dezert: Nádych

Dezert: Nádych jesene

Buchtičky plnené jablkovo-škoricovou plnkou, vanilkový krém.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny na vanilkový krém:

250 ml mlieka

250 ml smotany na šľahanie

1 vanilkový struk, rozpolený a vyškrabaný (alebo 2 ČL vanilkovej esencie)

6 žĺtkov

100 g kryštálového cukru

Postup:

Príprava vanilkového mlieka:

Do hrnca nalejte mlieko a smotanu na šľahanie a pridajte vyškrabané vanilkové semienka spolu s vanilkovým strukom. Zohrejte, ale nedovoľte, aby mlieko začalo vrieť.

Mixovanie žĺtkov:

Medzitým vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky a cukor, kým zmes nebude hladká a svetlejšia.

Temperovanie žĺtkovej zmesi:

Keď je mlieko teplé, pomaly ho prilievajte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Týmto krokom sa zabráni tomu, aby sa žĺtky zrazili.

Varenie krému:

Celú zmes naspäť prelejte do hrnca a varíme na strednom ohni, pričom stále energicky miešajte metličkou. Pokračujte v miešaní, kým krém nezhustne a nezačne jemne bublať. Varenie by mohlo trvať asi 5 až 7 minút.

Zdroj: TV JOJ

Recept na kysnuté pečivo v troch variantoch: 

Ingrediencie:

Cesto:

·600 ml mlieka

23 g sušeného droždia

1 KL cukru

1 KL soli

2 vajcia

1 kg hladkej múky

150 ml oleja

Kaiserky:

Bylinkové maslo na potretie

Syrové slimáky:

200 g kyslej smotany

200 g tvrdého syra

1 KL horčice

1 vajce

1 KL soli

Jablkovo-orechové koláčiky:

5 jabĺk

5 lyžíc cukru

2 lyžice medu

1 lyžica slivkového lekváru

1 lyžička škorice

1 lyžica rumu

Šťava a kôra z jedného citróna

Štipka soli

100 g mletých orechov

Drobenka:

100 g masla

150 g polohrubej múky

50 g mletých orechov

20 g ovsených vločiek

1 lyžica rumu

Postup:

Príprava cesta:

Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a sušené droždie. Nechajte stáť asi 10 minút, kým droždie začne pracovať a zmes sa napení. V inej veľkej mise zmiešajte múku so soľou. Pridajte vajcia, napenené droždie a olej. Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké a elastické cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. Zakryte cesto čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 30 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.

Príprava bylinkového masla:

Maslo rozpustite a pridajte nasekané bylinky podľa vlastného výberu (napr. petržlen, tymian, rozmarín). Osoľte, pridajte roztlačený strúčik cesnaku a lyžičku citrónovej šťavy.

Rozdelenie cesta:

Po vykysnutí cesto rozdeľte na tri rovnaké časti.

Prvá časť - kaiserky:

Jednu časť cesta rozdeľte na menšie kúsky a zapleťte ich do tvaru kaiseriek. Potrite bylinkovým maslom. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v predhriatej rúre na 200°C (s ventilátorom) približne 15 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Druhá časť - syrové rolky:

Druhú časť cesta rozvaľkajte na obdĺžnik. Zmiešajte kyslú smotanu, nastrúhaný syr, horčicu, vajce a soľ. Túto plnku rovnomerne rozotrite na rozvaľkané cesto.

Cesto zvinieme do rolády a nakrájame na menšie kúsky. Uložíme ich na plech a pečieme na 200°C (s ventilátorom) asi 15-20 minút.

Tretia časť - jablkovo-orechové pečivo:

Jabĺčka ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte cukor, nechajte ho skaramelizovať, potom pridajte med, slivkový lekvár, škoricu, rum, šťavu a kôru z citróna a štipku soli. Všetko spolu premiešajte a nakoniec pridajte mleté orechy na zahustenie. Tretie cesto rozvaľkajte, rozdeľte na trojuholníky, ktoré vložíte do muffinkovej formy. Cesto naplňte jablkovo-orechovou plnkou a posypte drobenkou, ktorú pripravíte zmiešaním masla, polohrubej múky, mletých orechov, ovsených vločiek a rumu. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 25-30 minút, kým nie je drobenka zlatohnedá.

Tagy: Dezert
Zdieľaj na facebooku