Predjedlo: Mladí a bjíle, bjehá to tam

Predjedlo: Mladí a bjíle, bjehá to tam

Parmezánova kroketa s teľacím karé.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

· Parmezán 100 g

· Vaječné bielko 1 ks

· Tymian 1 ks čajová lyžica

· Olej 200 ml

Petržlenová majonéza: 

· Majonéza 50 g

· Petržlenová vňať 20 g

· Soľ 5 g

· Korenie 2 g

· Balsamico 2 g

Zdroj: TV JOJ

Postup

Nastrúhame si parmezán, rozbijeme vajíčko oddelíme, bielko od žĺtka. Nasekáme si na doske tymián a všetko pridáme do jednej misky a zamiešame, vytvarujeme guličky. Otrháme si vňať od stonky, rozmixujeme v troche oleja, medzitým vložíme do misky majonézu a pridáme k tomu pastu s mixéra. A dochutíme soľou a korením a balsamico. V kastróliku rozohrejeme olej na 200°C, a pridáme guličky a smažíme do zlatohneda, ktoré scedíme a vložíme na tanier so servítkou. A servírujeme.

Mäso:

· Teľacie karé - nakrájané na 80 g

· Tymián 1 ks

· Rozmarín 1 ks

· Soľ 5 g

· Korenie 2 g

· Maldon soľ 2 g

· Maslo 30 g

Postup:

Teľacie kare prudko zatiahneme z každej strany na rozpálenej panvičke na trochu prepustenom masle, predtým pridáme všetky koreniny, necháme vychladnúť. Poriadne zatiahneme do fólie a vložíme do vákuovacieho sáčku. Sous-vide mame zapnuté na 65 °C na 2,5 hodiny.

Nakladaná zelenina: 

· marinovaná červená cibuľka a jablko

· ½ dl Ocot jablčný

· 2 PL cukor na karamel

· 1/2 ČL Soli

· 100 ml vody

· 1 ks Celé nové korenie

· 3 ks Celé čierne korenie

· 1 ks Badián

· 1 ks Škorica

· 1 ks Bobkový list

· 1 ks Jablko

· 1 ks Červená cibuľa

Nálev si pripravíme, v kastróliku si dáme cukor a rozpustíme na karamel, pridáme všetky koreniny a na konci aj ocot. Červenú cibuľku očistíme a nakrájame na mesiačiky, jablko nakrájame na tenké pol plátky vložíme do nádoby s uzatvárateľnou hlavou. A zalejeme vlažným nálevom.

Pečený karfiol

Karfiol očistíme na malé ružičky a nakrájame. Blanšírujeme 2 minúty, potom zachladíme v ľade s vodou. Zatiahneme z každej strany prudko na rozpálenej panvičke na trochu prepustenom masle, osolíme a koreníme.

Smažené výhonky mrkvy

· Mrkvové výhonky (vňať)

Postup:

Výhonky z mrkvy vysmažíme v oleji na 200 °C cca pol minúty.

Chrenová omáčka: 

· Chren 20 g

· Jablká 20 g

· Šalotka 10 g

· Smotana 40 ml

· Kukuričný škrob 10 g

· Soľ 7 g

· Korenie 3 g

· Balsamico 2 g

· Koreniny 5 ks

· Tymián 1ks PL

· Cukor 2 ks PL

· Ligurček 1 ks

· Maslo 30 g

· Olej 10 ml

Postup: 

Do kastrólika si vložíme maslo a olej, pridáme šalotku na pol kolieska opražíme do zlatista. Pridáme cukor necháme rozpustiť, pridáme smotanu, koreniny, pridáme chren a jablko ošúpane varíme do rozpadnutia, zahustíme kukuričným škrobom, a následne rozmixujeme do hladka a pridáme maslo.

Tagy: Predjedlo
Zdieľaj na facebooku