recept_dezert

Dezert: Proč bychom se netešili, volá Morava

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 8 žĺtkov
  • 400 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 200g roztopeného masla
  • štipka soli

Na plnku:

  • ¾ tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • ½ balíčka smotanovo vanilkového pudingu
  • citrónová kôra
  • slivkový lekvár
  • hrozienka

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 100g zmäknutého masla

Postup:

  • droždie dáme do 1dcl vlažného mlieka
  • pridáme lyžicu cukru, zmiešame a počkáme až kvások vyrastie
  • v mixéri zmiešame múku, žĺtka, mlieko, cukor, maslo, soľ
  • pridáme vykysnutý kvások a miesime cca 10min
  • vymiesené cesto dáme do vymúčeného vandlíka, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote, podľa potreby 1-2h
  • vykysnuté cesto premiešame na vymúčenom silikóne
  • polievkovou lyžicou naberáme cesto a roztlačíme na pomúčenom silikóne
  • pridáme tvarohovú plnku, uzatvoríme ako taštičku a prevrátime spojom nadol
  • prstami urobíme priehlbinku
  • potrieme žĺtkom
  • lyžicou dáme navrch slivkový džem, hrozienka sultana a nakoniec posýpku
  • pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C, 15-20min

Plnka:

  • tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a pudingovým práškom, aby nachytal vlhkosť

Posýpka:

  • zmäknuté maslo rozmiešame s múkou a cukrom. Vidličkou rozdrobíme

Tagy: Dezert