recept_polievka

Polievka: Afrodiziakum de la creme

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:
Na polievku:

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 väčšia / 2 menšie cibule
  • 1 zeler - buľva
  • 4 paličky stonkového zeleru
  • 1 biela časť póru
  • cca 2 litre vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 250 g masla (studeného a nakrájaného na menšie kocky)
  • soľ
  • korenie podľa potreby
  • plátková slanina na dozdobenie
  • hladkolistá petržlenová vňať

Na tapenádu:

  • 5 – 6 väčších očistených šampiňónov
  • soľ
  • korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • hľuzovkový olej (ak nemáme, použijeme viac olivového)

Postup:

  • cibuľu, oba zelery a pór nakrájame na menšie kúsky
  • vo väčšom hrnci rozohrejeme olej a vložíme doň všetku nakrájanú zeleninu, ktorú opražíme
  • zalejeme vodou
  • hrniec prikryjeme a zeleninu uvaríme do mäkka
  • následne ju rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili vláknitých častí
  • vrátime späť na sporák a prehrejeme na miernom plameni
  • dochutíme limetovou šťavou, soľou a korením
  • nakoniec zašľaháme maslo
  • šampiňóny nasekáme na čo najmenšie kúsky a zalejeme olejom tak, aby vznikla hustejšia hmota
  • podľa chuti dosolíme a dokoreníme
  • môžeme si ju pripraviť aj vopred, v chladničke vydrží i niekoľko dní a chute sa lepšie prepoja
  • slaninu opečieme a nasekáme na menšie kúsky

Polievku naservírujeme do tanierov, do každej porcie vložíme trochu tapenády, posypeme slaninou a vňaťou.

Tagy: Polievka