recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Pašticáda

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:
Na pašticádu:

  • falošná sviečková vcelku (cca 1,5 kg)
  • 5-6 kusov mrkvy
  • 100 g slaniny
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 petržlen
  • ¼ väčšieho zeleru
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL čerstvo namletého korenia
  • 1 PL horčice
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky očisteného cesnaku
  • 6 – 7 kusov sušených sliviek bez kôstok
  • 1 PL slivkového lekváru
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 3 dcl červeného vína
  • cca 2 litre vody
  • bylinky podľa chuti (bobkový list, tymián, rozmarín)


Na knedličky:

  • 7 – 8 ks väčších zemiakov, uvarených v šupke do mäkka a vychladených
  • 1 ČL soli
  • 1 celé vajíčko
  • nastrúhaný kúsok muškátového orieška (cca ¼)
  • podľa potreby polohrubú múku
  • nasekaná petržlenová vňať

Postup:

  • večer vopred - mäso odblaníme a dôkladne vyčistíme. Jednu mrkvu a slaninu nakrájame na kliny, ktorými mäso prešpikujeme. Po celej ploche ho potrieme soľou, korením a horčicou. Odložíme ho prikryté do chladu
  • všetku zeleninu nakrájame na kocky
  • do väčšieho hrnca, alebo pekáča dáme rozohriať olej, v ktorom zo všetkých strán opečieme mäso
  • mäso odložíme nabok
  • vo výpeku opečieme zeleninu
  • pridáme slivky, lekvár, pretlak, prípadne ak nám zostala slanina zo špikovania aj tú a mäso vrátime
  • zalejeme vínom a vodou
  • pridáme bylinky
  • zakryjeme a vložíme do rúry, kde spolu pečieme, pokiaľ mäso nezmäkne (môže to trvať 2 – 3 hodiny)
  • v prípade, že nemáme rúru, môžeme nechať pomaly variť na sporáku
  • po zmäknutí mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a odložíme na teplé miesto
  • celú zmes v hrnci (najskôr vyberieme bobkový list a prípadné stonky byliniek) rozmixujeme do hladka
  • ochutíme podľa potreby
  • mäso nakrájame na plátky a vložíme späť do omáčky.

Knedličky:

  • do väčšieho hrnca dáme variť vodu
  • zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle
  • pridáme vajíčko
  • dochutíme soľou a muškátovým orieškom
  • pridáme cca 100g múky
  • rukou miesime cesto a podľa potreby pridáme múku
  • cesto môžeme pokojne ochutnať a podľa potreby dochutiť
  • keď sme s konzistenciou cesta spokojní, cesto rozdelíme na 2 – 3 valčeky, ktoré zatiahneme do strečovej fólie
  • tie varíme v jemne vriacej vode cca 20 minút
  • vyberieme, necháme trochu vychladnúť, rozbalíme z fólie a nakrájame na plátky

Naservírované porcie posypeme petržlenovou vňaťou.

Tagy: Jedlo