recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Prekvapenie z mora

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:
Na tuniaka:

  • ½ kg čerstvého tuniaka
  • 1 hrsť bieleho sezamu
  • 1 hrsť čierneho sezamu
  • 1 hrsť čerstvo pomletého farebného korenia (čierne, biele a červené)
  • 2 PL kokosového oleja
  • soľ

Na prílohu:

  • 5 PL thajskej sladkej sójovej omáčky - sweet shitake soja sauce (Healthy Boy)
  • 3 ks šalátu pak choy
  • 1 ks veľkej žltej papriky
  • 1 ks veľkej červenej papriky
  • 2 ks veľkej červenej cibule
  • 2 PL kokosového oleja

Na omáčku:

  • 1 dcl Veltínskeho zeleného vína
  • 1 dcl thajskej sladkej sójovej omáčky
  • 2 palce zázvoru

Postup:

  • tuniaka nakrájame pozdĺžne - podľa možnosti na štvorcové kusy
  • ochutíme soľou a mletým farebným korením
  • jednotlivé kúsky obalíme sezamom
  • dáme odležať do chladničky
  • medzitým pripravíme omáčku
  • očistíme zázvor a nakrájame ho ručne na čo najmenšie pásiky
  • do misky dáme víno a sladkú sójovú omáčku
  • pridáme pásiky zázvoru
  • dobre zmiešame, aby sme dosiahli jemne krémovú konzistenciu
  • necháme odstáť, aby sa prepojili chute
  • pripravíme zeleninovú prílohu
  • z pak choy oddelíme jednotlivé listy, ktoré pokrájame na polovicu
  • papriku nakrájame pozdĺžne na pásiky
  • cibuľu rozštvrtíme a oddelíme jednotlivé vrstvy
  • vo woku - hlbšej panvici,  rozpálime kokosový olej
  • pridáme všetku zeleninu
  • ochutíme sladkou sójovou omáčkou
  • orestujeme na najväčšom ohni cca 2 minúty
  • na ďalšej panvici zohrejeme kokosový olej
  • prudko opečieme každú stranu tuniaka, stačí chvíľka (vnútri by mali byť ešte surové a tmavočervenej farby)
  • opečené tuniakove filety nakrájame na cca 1 cm kúsky

Kúsky tuniaka naservírujeme na tanier, polejeme omáčkou, doplníme zeleninou a podávame.

Tagy: Jedlo