recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Aký langoš, taký mak

Makový langoš s trhaným bravčovým plieckom.

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Na plnku:

  • 500 g bravčového pliecka
  • údená paprika
  • soľ
  • korenie
  • granulovaný cesnak

Na domácu barbecue omáčku:

  • 1 malý pretlak
  • 4 PL cukru
  • 4 PL octu
  • 2 PL grilovacieho korenia
  • 2 PL horčice kremžskej
  • 1 ČL worchester omáčky
  • korenie
  • troška soli

Na langoše:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g mletého maku 
  • 100 g celého maku
  • 200 ml vody
  • 40 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1,5 ČL soli
  • olej na vysmážanie

Na domácu tatarku:

  • 4 PL nálevu z cíceru
  • 180 ml neutrálneho oleja
  • 20 ml olivového oleja
  • 1 PL octu
  • 2 ČL horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • 1 ČL medu
  • 2 ks zaváraných uhoriek

Postup:

Trhané mäso:

  • mäso ochutíme koreninami 
  • vložíme do pekáča
  • pečieme na 150°C cca 4 hodiny
  • po hodine pečenia pridáme domácu barbecue omáčku – všetky ingrediencie na omáčku spolu zmiešame a prevaríme
  • mäso podlejeme omáčkou a ďalej pečieme 
  • upečené mäso natrháme vidličkou

Langoše:

  • z vody, kvasníc a cukru pripravíme kvások
  • necháme cca 10 minút nakysnúť
  • všetky ostatné suroviny na cesto spolu zmiešame
  • pridáme kvások
  • vypracujeme kompaktné cesto
  • necháme cca 1 hodinu kysnúť pod utierkou
  • vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku
  • rozdelíme ho na 5 -6 kúskov
  • vytvarujeme malé bochníčky
  •  bochníčky prekryjeme utierkou
  • necháme vykysnúť cca 30 minút
  • každý bochníček ponaťahujeme v rukách, aby mal veľkosť aj tvar langoša
  • opekáme na rozpálenom oleji z oboch strán

Tatarka:

  • všetky ingrediencie okrem olejov a uhoriek spolu rozmixujeme ponorným mixérom
  • postupne primiešavame oba oleje
  • mixujeme do zhustnutia
  • nakoniec pridáme nasekané uhorky 
  • premiešame

Langoše naservírujeme na tanier, dáme rukolu, navrch mäso, chedar, uhorku, repu a zalejeme tatarkou.

Tagy: Jedlo