recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Hoří má panenko!

Bravčová panenka s pečenými zemiakmi.

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiaky
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymián
  • soľ,
  • čierne korenie
  • bravčová panenka
  • šalotka
  • červené víno
  • tmavý balsamicový ocot
  • silný vývar alebo demi glace
  • cukor
  • maslo

Postup:

  • ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky
  • navrstvíme do zapekacej misy a osolíme
  • šľahačkovú smotanu ochutíme soľou, čiernym korením, tymiánom a pretlačeným cesnakom
  • zemiaky zalejeme  smotanou
  • prikryté pečieme na 180 ℃ cca 70-80 minút
  • očistenú bravčovú panenku osolíme a okoreníme
  • sprudka opečieme na oleji, aby sa mäso zatiahlo
  • dopečieme v rúre cca 10 – 20 minút podľa požadovaného stupňa prepečenia
  • vo výpeku z mäsa orestujeme nakrájanú šalotku
  • pridáme červené víno a tmavý balsamicový ocot
  • vložíme vetvičku tymiánu
  • zredukujeme asi na 1/3
  • prilejeme trochu vývaru alebo demi glace
  • znovu zredukujme
  • precedíme a dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom
  • pred servírovaním vložíme do horúcej omáčky kúsok masla na zjemnenie

Tagy: Jedlo