Ingrediencie: hlávková kapusta 500 g mleté mäso - pliecko 200 g ryža 1 ks vajce cibuľa cesnak rasca mletá červená paprika soľ čierne korenie mleté 2 -3 ks klobása kyslá kapusta slanina na vytápanie bobkový list majoránka 500 g bravčový bôčik s kosťou alebo bez kosti Na dip: kyslá smotana kôpor cesnak soľ cukor biele korenie Na bodák – cigánsky chlieb: múka sušené droždie soľ cukor 1 PL kačacej masti Postup: kapustu oblanžírujeme a kapustné listy pripravíme na plnenie pripravíme plnku do kapustných listov pliecko pomelieme ochutíme soľou korením, majoránkou a rascou pridáme vajíčko a neuvarenú ryžu do plnky pridáme na masti osmaženú cibuľu s cesnakom a červenou paprikou zmes premiešame a naplníme kapustné listy na vymastený plech dáme na malé kocky nakrájanú údenú slaninu pridáme kyslú kapustu navrch uložíme plnené kapustné listy na takto uložené plnené listy dáme opäť vrstvu kyslej kapusty pridáme bobkový list a celú rascu pridáme domácu údenú klobásu bôčik ochutíme soľou, cesnakom,mletou červenou paprikou a mletou rascou mäso nakrájame a naukladáme na vrch pomaly pečieme v rúre cca 3 hodiny pred koncom pečenia odokryjeme a zapečieme do chrumkava medzitým pripravíme dip a cigánsky chlieb zo sušených kvasníc, mlieka a soli urobíme kvások keď máme hotový kvások pridáme hladkú múku, kyslú smotanu a kačaciu masť vymiesime cesto a necháme nakysnúť cesto dáme na pracovnú dosku a pripravíme malé bochníky z bochníkov vyvaľkáme placky placky pečieme na suchej panvici po upečení potrieme kačacou alebo bravčovou masťou Hlavné jedlo podávame so smotanovým dipom.