Ingrediencie: Na polievku: 4 hlavičky cesnaku 10 g čerstvý tymián 1 L smotana na varenie 200 ml vývar soľ biele korenie muškátový oriešok 4 ks šalotky Solamil 50 g maslo olivový olej Na bosniak: 400 g polohrubá múka 300 g hladká múka 1 ks droždie soľ kryštálový cukor 500 ml vlažná voda 2 ks vajce mletá rasca čierny sézam morská soľ Postup:Polievka: cesnak ošúpeme a dáme do alobalu pridáme čerstvý tymián polejeme olivovým olejom alobal poriadne zavrieme a dáme piecť do rúry na 180°C cca 25 minút v hrnci rozpustíme maslo pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a tymián restujeme do zlatista zalejeme vývarom a necháme zovrieť pridáme soľ, biele korenie a muškátový oriešok zalejeme smotanou na varenie varíme asi 10 minút upečený cesnak z rúry vyberieme oddelíme od tymiánu a vložíme do polievky polievku rozmixujeme ponorným mixérom polievku necháme zovrieť hotovú polievku prepasírujeme cez sitko podľa potreby zahustíme Solamilom pridáme čerstvé maslo Bosniak: z časti vody, cukru, soli a kvasníc urobíme kvások kvások necháme asi 15 minút na teplom mieste múky zmiešame dokopy pridáme soľ, mletú rascu, zvyšnú vodu a kvások cesto poriadne vymiesime hotové cesto zakryjeme utierkou dáme na teplé miesto nakysnúť cca 30 minút po nakysnutí cesto dáme na pracovnú plochu spravíme bochníky 180-200g, ktoré poriadne vypracujeme v rukách dáme na papierom na pečenie vystlatý plech zakryjeme utierkou znova necháme na teplom mieste nakysnúť cca 15 minút cesto znovu poriadne vypracujeme v rukách a postup opakujeme vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom posypeme čiernym sézamom a morskou soľou narežeme v strede krížik dáme piecť na 180°C cca 20 minút upečené bosniaky necháme vychladnúť zrežeme vrch a vnútro vydlabeme lyžicou dáme do rúry na 200°C na cca 5 minút Polievku servírujeme v bosniaku.