recept_dezert

Dezert: Pozdravuje Metternich

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 140 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • vanilkový lusk
  • 6 ks  vajec
  • 130 g čokolády na varenie
  • 110 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • marhuľový džem
  • maslo na vymastenie formy
  • múka na vysypanie formy
  • šľahačka

Na polevu:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 125 ml vody
  • 150 g čokolády na varenie

Postup:

  • v nádobe zmiešame mäkké maslo s práškovým cukrom a vanilkovou dužinou
  • postupne primiešavame žĺtky
  • všetko vyšľaháme
  • čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a zamiešame
  • bielka vyšľaháme na tuhý sneh
  • pridáme kryštálový cukor
  • šľaháme ďalej dovtedy, kým sneh nie je veľmi tuhý a lesklý
  • sneh dáme na žĺtkovú masu
  • posypeme múkou
  • všetko opatrne zamiešame 
  • tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a okraj formy vymastíme maslom 
  • formu vysypeme múkou
  • naplníme cestom
  • pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca 55-60 minút
  • po upečení korpus necháme vychladnúť
  • vychladnutý korpus ostrým nožom prerežeme vodorovne na polovocu
  • zľahka zohrejeme lekvár a vymiešame dohladka
  • lekvárom potrieme obidve polovice torty a znovu spojíme
  • dookola tiež potrieme lekvárom a necháme zaschnúť
  • pripravíme polevu
  • necháme povariť cukor s vodou asi 5-6 minút
  • cukrový roztok necháme vychladnúť
  • čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli
  • za stáleho miešania pridáme cukrový roztok
  • vlažnú polevu naraz vylejeme na tortu.

Tagy: Dezert