recept_dezert

Dezert: Olíž mi stôl

Ovocný dezert.

Vyskúšajte si pripraviť túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Na jahodové pyré:

  • 200g Jahôd

  • 30g Jahodová marmeláda

  • 15g Kryštálový cukor

  • 15g Hnedý cukor

  • Voda

  • Soľ

Postup:

  • Jahody umyjeme, osušíme, odkrojíme vršky a nakrájame na štvrtiny

  • Do hrnca pridáme nakrájané jahody, marmeládu, cukor a soľ

  • Krátko zarestujeme a zalejeme vodou, varíme do mäkka

  • Následne rozmixujeme na hladké pyré

Na avokádo-kiwi pyré:

  • 1ks Zrelé avokádo

  • 1ks Kiwi

  • 1ks Limetka

Postup:

  • Avokádo rozkrojíme, vyberieme z neho kôstku a lyžicou vydlabeme

  • Kiwi umyjeme, ošusíme, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky

  • Avokádo a kiwi vložíme do mixéra, pridáme limetkovú šťavu

  • Rozmixujeme na hladké pyré

Na mango pyré:

  • 1ks Mango

Postup:

  • Mango umyjeme, osušíme, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky

  • Rozmixujeme na hladké pyré

Na omáčku zo slaného karamelu:

  • 200g Kryštálového cukru

  • 400ml Smotany na šľahanie

  • 5g Morskej, vločkovej soli

  • Čerstvú vanilku

Postup:

  • Do smotany pridáme čerstvú vanilku a všetko spolu zohrejeme

  • Cukor rozpustíme na karamel

  • Do karamelu metličkou vmiešame horúcu, vanilkovú smotanu

  • Pridáme morskú, vločkovú soľ a prevaríme

Na brownies:

  • 3ks Vajec

  • 175g Kryštálového cukru

  • 125g Masla

  • 125g Horkej čokolády

  • 75g Hladkej múky

  • Soľ

Postup:

  • Maslo a čokoládu rozpustíme

  • Vajcia spolu s cukrom pomocou metličkového mixéra vyšľaháme do peny

  • Postupne pridáme rozpustené maslo, čokoládu, hladkú múku a soľ

  • Vylejeme do maslom vymasteného plechu, formy alebo panvice

  • Pečieme na 180°C cca. 20-30 minút.

Na blondies:

  • 3ks Vajec

  • 175g Kryštálového cukru

  • 125g Masla

  • 125g Bielej čokolády

  • 100g Mletého maku

  • 75g Hladkej múky

  • Soľ

Postup:

  • Maslo a čokoládu rozpustíme

  • Vajcia spolu s cukrom pomocou metličkového mixéra vyšľaháme do peny

  • Postupne pridáme rozpustené maslo, čokoládu a mletý mak

  • Následne pridáme hladkú múku a soľ

  • Vylejeme do maslom vymasteného plechu, formy alebo panvice

  • Pečieme na 180°C cca. 20-30 minút.

Hotový dezert servírujeme s jogurtom, jahodami, domácou granolou, mrveničkou a rozpustenou čokoládou.

Tagy: Dezert