recept_dezert

Dezert: Prednovembrová klasika

Karamelové veterníky.

Vyskúšajte si pripraviť túto pochúťku v pohodlí domova.

Potrebujeme: 

Na Pudingový krém: 500 ml mlieka, vajíčko, 2 žĺtky, 150g kr. cukru, 30g hladkej múky, 30g zlatého klasu, 500 ml smotany na šľahanie 

Na odpaľované cesto:  240ml vody, 125g masla, 1 lyžička kr. cukru, 1/2 lyžička soli, 180 g polohrubej múky, 6 vajíčok

Na karamelovú šľahačku: 580 ml smotany na šľahanie, 120 g kr.cukru, štipka soli

Karamelové poleva:  200g prášk. cukru, 3 lyžice karamelu (odložíme si z karamelovej šľahačky) 

Pudingový krém : 

Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky,, prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme elektrickým šľahačom dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuhej konzistenie, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Odpaľované cesto: 

V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí  a odpaľujeme ho cca 2-3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania elektrickým šľahačom vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme cca 20 minút.

Karamelová šľahačka: 

80ml smotany ohrejeme a medzitým  v hlbšom hrnci skaramelizujeme cukor. Zalejeme ho horúcou smotanou a miešame, kým sa karamel rozpustí. Pridáme štipku soli a necháme vychladnúť. Z pripraveného karamelu si odložíme 3 lyžice na polevu. 500ml smotany vyšľaháme do polotuha . Pridáme karamel a opäť šľaháme. Karamelovou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky. 

Karamelová poleva:  

Cukor rozmiešame s karamelom, ktorý sme si odložili. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo mlieko. 

Veterníky: 

Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný  korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.

 

Tagy: Dezert