Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
- 1 stopkový zeler
- 3 až 4 mrkvy
- 1 pór
- 2 červené cibuľky
- 2 fenikle
- 5 paradajok
- hustá paradajková pasta
- šafran
- zemiaky
- kúsok chilli papričky
- biele suché víno
- 1 tmavá ryba napr. makrela
- 2 biele ryby napr. pražma a platesa
- min. 15 kreviet
- olivový olej
- voda na podlievanie
- zväzok byliniek: tymian, petržlenová vňať a bazalka
- soľ
- čierne korenie
- 2 pomaranče
- 1 kg slávky jedlej
Postup:
Na začiatok si vo veľkom hrnci necháme rozohriať olivový olej, na ktorom si orestujeme vyfiletované a vykostené ryby a minimálne 6 očistených a na kocky nakrájaných kreviet. Následne pridáme pór, mrkvu a cibuľku. Všetko nakrájané na drobné kúsky. Premiešame, orestujeme a necháme chvíľu spojiť chute. Prihodíme ešte nakrájaný fenikel a opäť premiešame a porestujeme. Následne všetko podlejeme asi 3 dcl bieleho vína a pridáme šafran. Chvíľu povaríme, aby sa nám odparil alkohol z vína, ďalej do hrnca vložíme paradajky a paradajkovú pastu. Pridáme na kolieska nakrájané nečistené zemiaky - asi 300 g. Premiešame podlejeme vodou - min. 3 litre. Vložíme zväzok byliniek a necháme pomaly variť minimálne 2 hodiny. Potom polievku precedíme a hustú časť polievky prepasírujeme cez sitko. Chceme zo všetkých ingrediencií vytlačiť tú skvelú chuť Stredomoria. V aktuálne precedenej a prepasírovanej polievke uvaríme umyté slávky a zvyšné krevety - cca 10 minút. Podávame na tanieri spolu so slávkami a krevetami a všetko posypeme s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kto chce môže ešte opiecť kvalitný kváskový chlieb a podávať k polievke.