
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
- 1 kg ryže Arborio
- parmezán
- kurací vývar
- kvalitný olivový olej
- 3 šalotky
- soľ
- čierne korenie
- čerstvá bazalka
- šafran
- krevety (ak chcete, ale nie sú nutné)
- 150 g masla
- biele suché víno
Postup:
Šalotku si nakrájame na drobné kúsky a jemne orestujeme na kvalitnom olivovom oleji. Restujeme v "panvico-hrnci". Následne pridáme ryžu, ktorú necháme obaliť olejom chvíľočku, orestujeme spolu so šalotkou asi 1 - 2 minúty. Podlejeme bielym vínom. Necháme odpariť alkohol. Pridáme šafran, ktorý nám rizoto zafarbí na krásnu žltú farbu a podlejeme kuracím vývarom. Vývaru nalejeme toľko, aby ryžu zakryl, nie viac. Počas 20 ž 30 minút varenia postupne dolievame vývar, aby ryža bola uvarená, ale nie rozvarená. Nakoniec pridáme hrsť parmezánu a asi 150 g masla. premiešame a môžeme servírovať. Na dozdobenie použijeme lístky čerstvej bazalky a posype parmezánom. Kto chce môže si ešte na olivovom oleji s cesnakom a rozmarínom orestovať krevety a pridať k rizotu. Dobrú chuť.