rozdelene vrtuľníky (Dana Zonová bez servítky)

Dezert: Rozdelené vrtuľníky

Karamelové veterníky.

Vychutnajte si recept podľa dnešnej kuchárky v u vás doma.

Ingrediencie: 

Vanilkový krém

    500 ml mlieka 

    1 vajíčko

    2 žĺtky

    150 g kryštálového cukru 

    30 g hladkej múky 

    30 g zlatého klasu

    500 ml smotany na šľahanie

Odpaľované cesto

    240 ml vody

    125 g masla 

    1 lyžička kryštálového cukru 

    1/2 lyžičky soli 

    180 g polohrubej múky 

    6 vajíčok

Karamelová šľahačka

    580 ml smotany na šľahanie 

    karamelové salko

Zdroj: TV JOJ

Vanilkovy krém

Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky,  prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme v robote s nadstavcom lopatka dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi  spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Odpaľované cesto

V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania v robote s nadstavcom lopatka vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčku. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút.

Karamelová šľahačka

Šľahačku vyšľaháme do tuha, pridáme pár lyžíc karamelového salka (podľa chuti).

Veterníky

Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.

Tagy: Dezert