Pali hlavné jedlo - steak z hovadzej svieckovice

Hlavné jedlo: Môžeme sa inšpirovať

Steak z hovädzej sviečkovice.

Pripravte si u vás doma recepty podľa Paľa Spáčila.

Ingrediencie: 

0,5 kg hovädzia sviečkovica

olej

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Mäso si očistíme a nakrájame na steaky, ktoré osušíme. Kladieme na prudko rozohriatu platňu. Jemne osolíme a okoreníme. Pečieme z každej strany cca 1,5 min pre úpravu MEDIUM.

Pečené zemiaky

Ingrediencie:

1kg zemiakov

5 PL husacia masť

kytička rozmarínu

hlavička cesnaku

soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame na kúsky a dáme na plech. Pridáme husaciu masť, rozmarín, olúpaný cesnak a nakoniec osolíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme do mäkka a zlatista cca 40 minút.

Omáčka zo zeleného korenia

Ingrediencie:

Olej

200ml

hovädzí vývar

50g masla

1 veľká cibuľa

1 červená paprika

100g šampiňóny

Soľ

mleté čierne korenie

1 bal. sterilizované zelené korenie

0,25 dcl brandy

1 bal sladká šľahačková smotana

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Rozohrejeme hrniec a pridáme olej a trochu masla. Nakrájame si jednu cibuľku na malé kocky, olúpeme si jednu červenú papriku a nakrájame na menšie kúsky. Huby opláchneme a nakrájame na menšie kúsky a trochu osolíme a okoreníme. Pridáme trochu zeleného korenia aj s trochou vody. Chvíľu restujeme a podlejeme trochou brandy. Pridáme silný hovädzí vyvar a dusíme minimálne minimálne 15 minút. Pridáme smotanu, krátko povaríme a na záver rozmixujeme. Chvíľu ešte povaríme a pridáme ešte celé korenie.

Omáčka syrová

Ingrediencie:

100g eidam

100g niva

2 bal sladká smotana

soľ

mleté čierne korenie

mletý muškátový oriešok

Postup:

Eidam a nivu si nastrúhame. Do hrnca si nalejeme smotanu, pridáme postupne syry a rozpúšťame ich. Ochutíme soľou, korením a trochou muškátového oriešku.

Zeleninový šalát

Ingrediencie:

2ks šalátová uhorka

100g rukoly

100g výhonky rôzne

100g cherry rajčiny

olivový olej

2ks citrón

kryštálový cukor

Postup:

Uhorku očistíme a nakrájame na kolieska. Pridáme rukolu, výhonky. Nakrájame si rajničky na polovicu. Zalejeme trochou olivového oleja. Zarobíme si štavu z citrónu a trochou cukru. Vlejeme do šalátu a dobre premiešame.

Tagy: Jedlo