dorotka bez servitky - masove gulicky

Hlavné jedlo: Nenápadné kuriatko

Mäsové guľky s hríbovou omáčkou.

Vyskúšajte doma niečo z poľskej kuchyne.

Ingrediencie: 
Zemiaky 
Zemiakový škrob 
Vajíčko

Postup: 

Uvaríme zemiaky a potom ich poriadne prepasírujeme na hladké cesto. Rozdelíme na 4 časti, jednu časť vyberieme a pridáme zemiakový škrob . Pridáme vajíčko a všetko vymiešame. Potom robíme malé guličky, v strede každej urobíme drevenou lyžicou malú vytlačenú dierku. Hodíme do vriacej a osolenej vody, a keď vyplávajú necháme ešte minútu a vyberieme a hneď podávame na tanier. Najlepšie sú čerstvo podávané, ale keď sa všetky nezjedia chutia výborne aj na druhý deň, keď ich napríklad nakrájate na štvrte a dáte na maslo.

Zdroj: TV JOJ

Kuriatková omáčka:  

Ingrediencie: 
Kuriatka 
Cibuľa 
Cesnak 
Maslo 
Biele víno 
Smotánka 30%
Petržlenová vňať 
Korenie 
Soľ 
2 lyžičky citrónovej stavy 

Postup: 

Kuriatka vymyjeme, očistíme, a dáme na papierovú utierku.  Cibuľu a cesnak nakrájame na čo najmenšie kúsky, dáme na maslo a chvíľu prazime kým budú do zlatista, potom pridáme biele víno , zamiešame a varíme 1-2 minuty. Pridáme zvyšné maslo a olivu, kuriatka a varíme cca 5 minút . Potom pridáme smotánku a petrzelenovu vňať varíme kým omáčka trosku zhustne . Pridať sol, korenie a citrónovú stavu.

Masové guličky: 

Igrediencie: 

Morčacie mäso mleté
Mlieko 
Žemľa 
Korenie a soľ 
Múka 
Vývar 
Cibuľa 


Postup:  

Namočíme žemľu v mlieku. Cibuľku do zlatista opražíme na masle, zamiešame s morčacím mäsom a žemľou odtlačenou so zvyšného mlieka . Pridáme korenie a soľ, mokrými rukami robíme malé guličky. Guličky dáme do múky a potom jemne opražíme vo väčšom hrnci na masle alebo oleji . Potom zalejeme vývarom a dusíme cca 7-10 minút.

Tagy: Jedlo