Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Ingrediencie:
Slnečnicový alebo sezamový olej
Cesnak
Koreň zázvoru Chilli – používam Jalapenos
Teľacia, hovädzia alebo bravčová sviečková
Trstinový cukor
Paprika – ideálne viac druhov rôznych farieb
Mrkva
Cukrový hrášok
Krémové šampiňóny alebo shitake (húževnatec jedlý)
Šalotka Soba rezance (hrubšie pohánkové rezance ázijského pôvodu)
Ustricová omáčka
Teriyaki omáčka
Korenie Sezam a bylinka na ozdobu
Príprava:
Jednu väčšiu mrkvu rozdelím nožom na tri časti, z každej časti odrežem asi trojmilimetrový plátok pozdĺžne tak, aby som ju vedel na odrezanú cýst poloziť a tým pádom sa mi nebude hýbať a tocit. Takto položenú ju nakrájam na slížiky pozdĺžne asi pol milimetra hrubé (spôsob Jardiniere). Huby umyjeme a prerežeme na štvrtky pozdĺžne. Papriku nakrájame na tenké plátky alebo ľubovoľne, ako nám je najlepšie. Platí, že čim menšie kúsky, tým viac sexi na tanieri. Cukrový hrášok umyjeme a zbavíme nožom končekov, ktoré nevyzerajú už v balení vábne. Mäso krájam tak, že sviečkovú podlá veľkosti pozdĺžne rozpolím alebo pozdĺžne prekrojím na tretiny a následne z nich krájam tenké plátky v tvare peniažkov. Takto pripravene sa upečú najskôr a ostanú šťavnaté. Šalotku očistím a krájam ju pozdĺžne na štvrtky podobne ako huby
Postup:
Vo woku si rozpálime olej, čim vyššia teplota, tým kratší cash prípravy. Do oleja pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak a čerstvé chilli, ktoré týmto spôsobom stratí ostrosť, ale jeho výborná chuť prenikne do oleja a tým pádom do celého jedla. Pridáme trosku nastrúhaného čerstvého zázvoru a hneď pridáme na peniažky nakrájané mäso. Po chvíli sa mäso uzavrie a ja ho zalejem ustricovou omáčkou, pridám lyžičku trstinového cukru, ktorý zvýrazni chuť masa a čerstvo namleté korenie. Schválne som nenapísal, aké, nakoľko ja používam pestrú zmes, ale je na každom, aké si zvoli a aké mu najviac chuti. Mäso dopekám na omáčke a stále ho obraciam, aby mi neprihorelo po dobu asi 5 -7 minút. Varechou skúšam, či už je mäkké, a keď mam pocit, že už mu veľa nechýba, tak pridám do woku huby, mrkvu a papriku. Polejem podľa množstva zeleniny príslušným množstvom Teriyaki omáčkou a opäť par minút prehadzujem, kým huby nestratia polovicu objemu (cca 4 minúty) potom pridám šalotku a cukrový hrášok. Opäť iba prehadzujem a už ničím nedochucujem nakoľko omáčky, ktoré som použil sú dostatočne výrazne a slané, takže prebytočnú soľ vypije šalotka a hrášok. Prehadzujem dovtedy kým sa šalotka prirodzene nezačne rozdeľovať na vrstvy. Vypnem a na chvíľu prikryjem, nech sa zelenina sparí a ešte trosku zmäkne. Príprava Soba cestovín: Do mierne osolenej vriacej vody pridám Soba cestoviny, množstvo podlá toho koľko mam jedla vo woku, ideálne 1:1 objemovo. Povarím 5 minút, scedím a pridám do woku. Poriadne premiešam, aby sa spojilo mäso, zelenina a cestoviny v jeden celistvý pokrm. Nakladám na taniere a dozdobím bylinkou a sezamom.