dezert PÉ-Í-TÉ (juraj strizinec bez servitky)

Dezert: PÉ-Í-TÉ

Jablkový koláč.

Pripravte si doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

Cesto: 400 g hladkej muky

250 g masla

120 g práškového cukru

1 balenie prášku do pečiva

Žĺtka zo 4 vajec

Plnka:

1,5 kg jabĺk – ideálne kyslejších

PL kryštálového cukru

1 balenie škoricového cukru

Pena:

Bielka zo 6 vajec

150 g práškového cukru

Zdroj: TV JOJ

Postup:

S predstihom si vyberieme maslo z chladničky, aby nám zmäklo – inak sa s nim nebude dať pracovať. Do misky dáme zmäknute maslo, muku, žĺtka, cukor a prášok do pečiva a rukou vymiesime do hladka. Toto cesto rozložíme na plech, ktorý pred tým búd naolejujeme, alebo naň polozíme papier na pečenie. Takto uložene cesto na plechu necháme 10 minút postáť a následne ho dáme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme cca 12 minút, a kde už mame pocit, zem bude čochvíľa hotove, tak ho vyberieme z rúry a dáme naň vrstvu jablkovej plnky, ktorú urobíme nasledovne: Jablka si ošúpeme očistime a postrúhame najemno. Do hrnca dáme práškový a škoricový cukor a dosypeme nastrúhané jablka. Varíme kým sa cukor úplne neroztopí. Jablkovú plnku rovnomerne rozotrieme po ceste a zakryjeme bielkovou penou, ktorú si pripravíme nasledovne: Do bielok pridáme práškový cukor a nad parou šľaháme ručne alebo mixérom kým pena nie je úplne pevná. Cele vrátime späť do rúry a pečieme kým nám vrstva bielka nezačne navrchu mierne hnednúť. Potom koláč vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

Tagy: Dezert