Hlavné jedlo: Špinavé prádlo diana mrazikova bez servitky

Hlavné jedlo: Špinavé prádlo

Hovädzie s ryžou na kubánsky spôsob.

Ochutnajte doma menu inšpirované Kubou.

Ingrediencie na Ropa Vieja:

500 g hovädzie mäso (môžeme použiť sviečkovú, vysokú či nízku roštenku)

2 - 3 cibule

2 - 3 citróny alebo limetky

2 papriky

3 - 4 paradajky

1 paradajkový pretlak

2 hrste sušené hrozienka

1,5 pohára bieleho vína

1 balenie kapary

1 balenie olivy

4 lyžice hnedý cukor

niekoľko strúčikov cesnaku

soľ

kmín

čierne korenie

med

basmati ryža

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Hovädzie mäso dáme uvariť v tlakovom hrnci s jednou cibuľou a jednou paradajkou. Nedávajte príliš veľa vody, len tak aby zakrylo mäso a voda sa nevyparila. Keď je mäso mäkké, roztrháme ho. Vývar varíme bez soli. Nevylievajte ho, môžete z neho urobiť potom polievku a cca pol pohára použijeme aj na podlievanie ropy vieji pri varení. Na veľkej hlbokej panvici dáme opražiť cibuľu nakrájanú na dlhé polohrubé plátky, so zelenou paprikou nakrájanou takisto na dlhé polohrubé plátky. Keď začnú naberať zlatistú farbu, pridáme roztrhané hovädzie mäso, paradajkový pretlak a podlejeme troškou vývaru. Varíme na miernom ohni. Postupne prilievame víno, pridávame hrozienka, olivy, kapary, korenie, med alebo cukor, šťavu z citrónov. Za mierneho miešania varíme celé cca 15 - 20 minút. Šťava sa postupne odparuje. Je dôležité, aby bola výsledná zmes šťavnatá, ale nie vodnatá. Pár minút pred koncom pridáme na mesiačiky nakrájané paradajky a pretlačený cesnak. Varíme tak, aby zmäkli, ale aby si zároveň zachovali svoju formu. Výsledná chuť má byť mierne sladká, jedlo výrazne aromatické a plné chutí. Ropu vieju“ servírujeme na flambovanom banáne s ryžou (ideálne basmati, ktorá sa nelepí). Na ozdobenie taniera použijeme malé papričky, hustý balzamikový ocot, petržlenovú vňať alebo zelené cíbiky. Ropa vieja má vyzerať na tanieri farebná s viditeľnými časťami rôznych surovín, preto všetko krájame na mierne hrubé plátky. Olivy, kapary a hrozienka nechávame celé.

Tip: Ropa Vieja chutí ešte lepšie, keď môže nejaký čas odstáť (napr. deň po uvarení), pretože ešte viac splynú chute. Problém je však väčšinou ten, že je taká dobrá, že na ďalší deň nikdy nič neostane. Takže kľudne ju pripravujte vo veľkým množstvách, aby ste mali zbytky na ďalšie dni. Doslova „staré šaty“.

Tagy: Jedlo