Dezert: Ty kokso! diana mrazikova bez servitky

Dezert: Ty kokso!

Kokosovo-karamelový dezert.

Ochutnajte doma menu inšpirované Kubou.

Ingrediencie na kubánsky Flan:

300 ml Kondenzované sladené mlieko

300 ml zahustené alebo obyčajné nesladené mlieko

4 ks vajcia (veľkosť L)

soľ

2 ks limetka

troška rumu, škorice alebo vanilky

Na karamelizáciu cukru:

1 hrnček cukru

3 lyžice vody

Postup:

V nádobe zmiešame 4 vajcia, 1 šálku kondenzovaného mlieka a 1 šálku normálneho alebo zahusteného mlieka, štipku soli, trošku rumu, trošku škorice a nastrúhanú kôru z pol limetky. Vymiešame ručnou metličkou (nie elektricky), aby tam neboli hrudky, ale nie príliš, aby mal výsledný flan dobrú štruktúru a bol krémový. V malom hrnci necháme skaramelizovať cukor. Necháme roztopiť na miernom ohni, aby bol tekutý – cca 5 minút. Karamel môžeme nechať bledší alebo tmavší podľa vašej preferencie. Treba dať najmä pozor, aby sa cukor nepripálil, lebo karamel zhorkne. Skaramelizovaným tekutým cukrom vystelieme steny nádoby na prípravu flanu, do ktorej potom nalejeme pripravenú masu. Nalievame ju do nádoby cez cedidlo, ktoré zachytí prípadné hrudky. Nádobu potom uzatvoríme napr. alobalom, najmä pevne, aby nevošla voda dovnútra. Vodu na varenie vo vodnom kúpeli na sporáku dáme len po polku alebo ¾ nádoby. Necháme variť na miernom ohni 45-50 minúť. Po uplynutí tejto doby otvoríme flan, pichneme do neho nožom a keď sa naň nič nenalepí, je hotový. Vyberieme ho z vody, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a dáme kľudne aj na niekoľko hodín alebo na noc do chladničky. Keď je flan vychladený, preklopíme ho na tanier a na vrch môžeme nastrúhať podľa chuti kôru z limetky. Servírujeme samostatne alebo s čerstvým ovocím.

Zdroj: TV JOJ

Ingrediencie na Dulce de Coco – Dezert z kokosu:

2 poháre nastrúhaného čerstvého alebo sušeného kokosu

2 poháre vody

2 poháre cukru

soľ

Postup:

Nastrúhaný kokos dáme variť vo vode v otvorenom hrnci so štipkou soli. Miešame a postupne pridávame cukor. Varíme cca 45 minút, aby sa voda postupne odparovala. Kokos má byť plný šťavy, pozor, aby nevyschol. Podávame vychladené.

Tagy: Dezert