Predjedlo: Šarišská deska patrik tuma bez servitky

Predjedlo: Šarišská deska

Doska s tradičnými šarišskými pokrmami.

Vyskúšajte u vás doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

syrec (hrudka):

5 ks vajcia

0,5 l plnotučné mlieko

1 PL cukor

0,5 ČL soľ

pažítka

petržlenová vňať.

Postup:

Zmiešame vajcia, mlieko, soľ a cukor v hrnci a za stáleho miešania na miernom ohni varíme dovtedy, kým sa všetky vajcia nenaviažu na bielkovinu v mlieku a neostane nám iba kalná voda (jucha). Odstavíme z plameňa, pridáme nasekanú pažítku a petržlenovú vňať, scedíme do utierky, konce utierky do kríža zviažeme, prevlečemie cez ne varechu a nad miskou necháme v chladničke stiecť.

Zdroj: TV JOJ

Ingrediencie na Pasku:

250 g polohrubej múky

½ droždia

35 g kryštálového cukru

125 ml mlieka

2 ks vajce

60 g masla

štipka soli

Postup:

V teplom, nie horúcom mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme cca 15 minút nakysnúť. V robote s hnetacím hákom, alebo ručne ku kvásku primiešame vajíčko a striedavo múku s roztopeným maslom izbovej teploty. Vymiesime hladké, vláčne cesto. prikryté necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, z každej vytvarujeme bochník. Rozložíme ich do vymastenej okrúhlej formy o priemere cca 26 cm. necháme ešte kysnúť cca pol hodiny. Pred pečením potrieme povrch koláča rozmiešaným žĺtkom. Pečieme pri teplote cca 190 °C cca 40 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Po 20 minútach koláč skontrolujeme, ak je už vrch hnedý, prikryjeme ho papierom na pečenie. Po upečení, môžeme prikryť utierkou, aby kôrka zmäkla. Po čiastočnom vychladnutí vyberieme z formy.

Tagy: Predjedlo