Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Ingrediencie:
syrec (hrudka):
5 ks vajcia
0,5 l plnotučné mlieko
1 PL cukor
0,5 ČL soľ
pažítka
petržlenová vňať.
Postup:
Zmiešame vajcia, mlieko, soľ a cukor v hrnci a za stáleho miešania na miernom ohni varíme dovtedy, kým sa všetky vajcia nenaviažu na bielkovinu v mlieku a neostane nám iba kalná voda (jucha). Odstavíme z plameňa, pridáme nasekanú pažítku a petržlenovú vňať, scedíme do utierky, konce utierky do kríža zviažeme, prevlečemie cez ne varechu a nad miskou necháme v chladničke stiecť.
Ingrediencie na Pasku:
250 g polohrubej múky
½ droždia
35 g kryštálového cukru
125 ml mlieka
2 ks vajce
60 g masla
štipka soli
Postup:
V teplom, nie horúcom mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme cca 15 minút nakysnúť. V robote s hnetacím hákom, alebo ručne ku kvásku primiešame vajíčko a striedavo múku s roztopeným maslom izbovej teploty. Vymiesime hladké, vláčne cesto. prikryté necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, z každej vytvarujeme bochník. Rozložíme ich do vymastenej okrúhlej formy o priemere cca 26 cm. necháme ešte kysnúť cca pol hodiny. Pred pečením potrieme povrch koláča rozmiešaným žĺtkom. Pečieme pri teplote cca 190 °C cca 40 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Po 20 minútach koláč skontrolujeme, ak je už vrch hnedý, prikryjeme ho papierom na pečenie. Po upečení, môžeme prikryť utierkou, aby kôrka zmäkla. Po čiastočnom vychladnutí vyberieme z formy.