Hlavné jedlo:  Španielsky vtáčik  bez servitky

Hlavné jedlo: Španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik s ryžou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky.

Suroviny:

1200 g teľacie stehno 

3 - 4 vajcia

slanina

cibuľa

bravčová masť

teľacie párky

horčica

bobkový list

vývar

sterilizované uhorky

mrkva

soľ

korenie

ryža

klinčeky

maslo

Zdroj: TV JOJ

Postupy:

Mäso narežeme na krásne veľké plátky, dobre naklepeme (budú sa lepšie rolovať), osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, naplníme slaninou nakrájanou na plátky, polovčkou vajíčka uvareným na tvrdo, kyslou uhorkou, mrkvou, párkom. Dôkladne zrolujeme, aby nám nič nevypadlo a zviažeme kuchárskou niťou. Takto pripravené vtáčiky prudko opečieme na masti z každej strany, aby sa zatiahli, do výpeku pridáme nadrobno pokrájanú slaninu, cibuľu, bobkový list, horčicu, zalejeme vývarom a vtáčikom, vložíme do kúpeľa, dáme do rúry a pomaličky dusíme, pokiaľ mäsko nie je mäkké (ja uprednostňujem radšej na malých stupňoch a dlhšie, ale tiež záleží od mäsa). Keď sú udusené, vyberieme ich, omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme ešte podľa chuti, zjemníme maslom. Ryžu prepláchneme, osolíme, chvíľku ju opražíme na oleji, pokiaľ od seba tak neodskakuje, pridáme jednu cibuľu prekrojenú na polovicu, do ktorej som napichal klinčeky, zalejeme vývarom a dusíme zakryté cca 20 minút. Ja dávam 2 hrnčeky ryže a tri hrnčeky vývaru. Vtáčikov odviažeme z nitky, prekrojíme šikmým rezom, ryžu dáme do formičky, polejeme omáčkou.

Tagy: Jedlo