Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
¾ kg móčing (množina, hovädzie mäso)
2 -3 ks hovädzie špikové kosti
soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, vegeta bez glutamanu sodného
pokrájaná zelenina: mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, celý pór
Postup prípravy:
Do dostatočného množstva vody vložíme dobre umytý móčing - (začne sa vylúhovať osmazón – zložka mäsa, v ktorej sú sústredené jeho chuťové vlastnosti a vďaka ktorej sa uvarí výborná polievka a napokon aj iné zložky v mäse) a kosti a všetko korenie. Necháme zovrieť, následne teplotu rýchle stiahneme a už len pri miernej teplote varíme 3 hodiny. Hnedá pena, ktorá sa začne sústreďovať po okraji hrnca je prirodzená, je to zrazená krv a bielkovina z mäsa. Ja ju neodstraňujem. Postupne sadne na dno polievky. Nie je to špina, ako hovorievali naše babičky. Potom pridám naraz všetku zeleninu a varím približne hodinu. Polievku vypnem a nechám, pred podávaním chvíľu odstáť.
Frkacule (cestovina do polievky): hrubá, výberová múka, 1 ks vajíčko, soľ
Postup prípravy:
Do múky pridáme celé vajíčko, trochu soli, rukami premiešavame. Podľa potreby pridávame múku, aby vzniklo primerane husté, ale tvarovateľné cesto. Necháme oddýchnuť na 20 minút. Následne vyvaľkáme úplne tenké cesto, tenšie ako na slíže, narežeme na pásiky a tie šikmo na kosoštvorce. Zoberieme si špeciálne drievko na frkacule, čo má drážky a drievko ako paličku a stáčame od špica kosoštvorca. Necháme na chvíľu uschnúť. Dávame do vriacej a osolenej vody, varíme pri miernom ohni 13 minút. Scedíme a kladieme do polievky v tanieri.