Predjedlo: Satay Gai

Predjedlo: Satay Gai

Kuracie satay s arašidovou a sladko-kyslou omáčkou a thajským malým šalátom.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Satay pasta:

2 ML koriander

2 ML rasca

½ ML kurkuma

¼ biele korenie

2 ks Chilli paprička

2 ks strúčik cesnak

4PL rybacia omáčka

1 hrsť čerstvý koriander

50 g Zázvor

3 ML cukor

½ PL ryžový ocot

2 PL med

2 PL olej

Kuracie stehná vykostené, bez kože

Olivový olej

Čerstvý koriander a chilli na ozdobu

Arašidová omáčka: 

3 PL arašidové maslo (hodí sa solené, ale nie je to podmienka)

1,5 PL sójovej omáčky

1 PL ryžový slad

2-3 PL studené kokosové mlieko

1 PL limetková šťava

Sladko-kyslá omáčka: 

Chilli paprička (podľa chuti a pálivosti)

1 hrnček cukor

½ hrnček ryžový ocot

½ hrnček voda

1 ML soľ

1 ML škrob

Zdroj: TV JOJ

Thajský šalát: 

Cuketa

Mrkva

Uhorka

Sójové klíčky

1 PL rybacia omáčka

1PL cukor

1 ML Limetová šťava

1 strúčik cesnak

1 hrnček voda

1 hrsť mäta

Postup: 

Koriandrové semienka si nasucho opražíme na panvici. Všetky suroviny na Satay pastu si rozmixujeme. Kuracie vykostené stehná si nakrájame na malé kúsky a dáme marinovať do satay pasty min. na 30 minút (môžete marinovať aj cez noc). Namarinované kuracie kúsky napichneme na špajlu a opekáme na olivovom oleji, aby mäsko ostalo šťavnaté, no navrchu do zlatista opečené a chrumkavé. Pripravíme si malý thajský šalátik. Všetku zeleninu si ošúpeme, umyjeme a pokrájame na malé, úzke rezančeky (julienne). Vložíme do veľkej misy spolu so sójovými klíčkami. Zálievku na šalát si pripravíme z vody, cukru, cesnaku, nakrájanej mäty, limetovej šťavy a rybacej omáčky. Všetky suroviny zmiešame a zalejeme šalát.  Arašidovú omáčku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Necháme odstáť v chladničke pár minút, aby sa nám prepojili chute.

Sladko-kyslá omáčka:

V kastróliku si zmiešame vodu, cukor, chilli (nakrájame na malinké kúsky), ryžový ocot, soľ a škrob a za stáleho miešania necháme povariť, až kým nám omáča nezhustne. Miešame – aby sa neurobili hrudky.

Kuracie satay („špíziky“) pri servírovaní posypeme nasekaným čerstvým koriandrom a chilli. Pridáme šalátik a omáčky do mištičky.

Tagy: Predjedlo