Dezert: Palmový raj

Dezert: Palmový raj

Lávové koláčiky.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny na 12 - 14 ks:

Cesto:

200 g horkej čokolády

140 g masla 

4 vajcia 

60 g hladkej múky 

70 g trstinový cukor

Mäta, malina (na ozdobu) 

1 KL balsamica

Štipka soli

Zdroj: TV JOJ

Omáčka (poleva): 

200g kryštálového cukru (1 hrnček)

250 ml vody (1 hrnček) 

1 ks mango 

citrónová šťava podľa chuti 

džús mango podľa chuti

Postup:

Najprv si jemne maslom vymastíme formu na muffiny (ak máte môžete použiť aj keramické formičky). Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáka. Rozpustenú čokoládu s maslom si necháme vychladnúť na izbovú teplotu a zatiaľ si v miske vyšľaháme vajíčka spolu s trstinovým cukrom. Potom pridáme čokoládu s maslom a premiešame dokopy. Na koniec pridáme preosiatu múku a zamiešame všetko spolu. Ešte pridáme balsamico a soľ na zvýraznenie horkej čokolády. Hotové cesto rozdelíme do muffinových formičiek, tak aby neboli zaliate až po vrch, pretože v rúre koláčiky ešte napuchnú. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov na necháme piecť 5 - 10 minút. (Ja nechávam piecť skôr tých 5 minút, pretože vo forme na muffiny sa rýchlejšie upečú než v keramickej formičke.) Koláčiky sú hotové ak sú v strede také vlažné a „surové“ a naokolo už suchšie a upečené. Ak práve takto vyzerajú, je čas ich dať von a minútku nechať vychladnúť a potom vyberať z formy.

Polevu na koláčiky si pripravíme v hrnci kde nalejeme vodu spolu s cukrom. Na doske si nakrájame mango a pridáme do hrnca tiež. Takto si to povaríme v hrnci, nech sa cukor roztopí a mango zmäkne. Potom pridáme citrónovú šťavu na zvýraznenie chuti. Ak sa nám bude zdať poleva príliš sladká, ale bez žiadnej chuti, tak pridáme trochu mangového džúsu, premiešame a povaríme. Polevu nakoniec odstavíme a necháme vychladnúť. Následne si môžeme koláčiky ozdobiť mätou, malinami a našou polevou, a takto budú koláčiky hotové na podávanie.

Tagy: Dezert