Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
- cibuľa biela
- cibuľová fialová
- soľ
- čierne korenie
- mletý cesnak
- mletá rasca
- čerstvý tymian
- mäsová slanina
- anglická slanina plátky ( na zdobenie)
- bravčová masť
Postup:
Do hrnca dáme 2 lyžice masti, nakrájame si veľa cibule oboch farieb na polkruhy. Do sklovita osmahneme, pridáme koreniny (soľ, čierne korenie, mletá rasca, mletý cesnak). Podlejeme horúcou vodou, aby bola iba pár centimetrov nad cibuľou, stiahneme sporák na slabší stupeň a zakryjeme. Na panvicu si dáme trochu masti a po rozohriatí pridáme na malé kocky nakrájanú mäsovú slaninku, keď sa dobre prepečie, odstavíme ju zo sporáka. Polievku odokryjeme, dáme bokom a ponorným mixérom vymixujeme do hladka. Opäť dáme na sporák, ochutnáme a prípadne dochutíme. Pridáme čerstvý tymian (medzi prsty) a po 2 minútach vypneme. Pridáme slaninku aj s výpekom a zakryjeme. Pred podávaním osmaheme menšie plátky ang. slaniny a dáme do polievky ako dekoráciu.
Osúch:
- čerstvé droždie
- plnotučné mlieko
- kr. cukor
- soľ
- hl. múka
- bryndza
- kys. smotana
- hrubozrnná soľ
- rasca celá
- škrob
- papier na pečenie
Postup:
Na sporáku si ohrejeme mlieko so štipkou cukru na vlažno. Ostavíme a pridáme droždie izbovej teploty a rozrobíme v mlieku. Zakryjeme utierkou a necháme vybehnúť kvások. Medzitým si preosejeme múku, osolíme a keď je kvások hotový pridáme ho k múke. Začneme pomaly miesiť buď ručne, alebo na stroji. Postupne pridávame bryndzu a smotanu (všetko podľa množstva, aké chceme piecť a všetko izbovej teploty).Keď je všetko celistvé, miesime rýchlejšie. Po vymiesení masu pomúčime, zabalíme do tepla a necháme kysnúť. Predhrejeme rúru na 180 stupňov a vystelieme plech papierom. Keď je cesto vykysnuté, vyváľame ho na pomúčenej doske do požadovaného rozmeru a necháme chvíľu postáť zakryté. Preložíme na plech a potrieme škrobom, ktorý sme si rozrobili s trochou vlažnej vody, potom, popicháme, prstami, posypeme hrubou soľou a rascou a dáme do trúby cca na 15 - 20 minút. Keď je osúch hotový, vyberieme z rúry a zakryjeme utierkou. Podávame k polievke.