Dezert – Rozprávky z viedenského lesa

Dezert: Rozprávky z viedenského lesa

Ťahaná jablková štrúdľa.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

doba prípravy cesta: 10 min

čas odloženia cesta: 2 - 8 hodín

doba prípravy: 45 min

doba pečenia: 50 min

Suroviny:

hladká pšeničná múka 00 špeciál

slnečnicový olej

vlažná voda

biely ocot

soľ

jablká granny smith

maslo

strúhanka,

vlašské orechy

cukor

škorica

Postup:

Cesto:

250 g hladkej múky, 50 ml slnečnicového oleja, 125 ml vlažnej vody, čajovú lyžičku bieleho octu a štipku soli vložíme do misky na prípravu cesta a zmiešame. Hotové cesto vyformujeme do rovnostenného štvorca a odložíme v kuchynskej fólii do chladničky.

Plnka:

Olúpeme a nakrájame 1 kg jabĺk, ideálne odroda Granny Smith. Nakrájame nadrobno za dve hrste vlašských orechov. Zmiešame 100 g cukru s 2 vrchovatými čajovými lyžičkami mletej škorice v 30 g roztopeného masla, zmiešame 75 g strúhanky, pripravíme si cca 150 g roztopeného masla.

Zdroj: TV JOJ

​Postup: 

Na pracovnú plochu položíme kuchynskú utierku, ktorú pomúčime. Cesto rozťaháme na potrebnú veľkosť. Pokropíme roztopeným maslom. Rovnomerne rozložíme nakrájané jablká. Na jablká rovnomerne nanesieme cukor zmiešaný so škoricou. Následne rovnomerne po celej šírke pridáme nasekané orechy. Cesto opatrne zavinieme a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Potrieme štrúdľu roztopeným maslom. Vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 185 stupňov. Po cca 50 min. vyberieme a ešte horúcu štrúdľu opätovne potrieme roztopeným maslom. Podávame vychladené, posýpané práškovým cukrom, ideálne so šálkou kávy melange alebo cafe latte.

Tagy: Dezert