Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
doba prípravy cesta: 10 min
čas odloženia cesta: 2 - 8 hodín
doba prípravy: 45 min
doba pečenia: 50 min
Suroviny:
hladká pšeničná múka 00 špeciál
slnečnicový olej
vlažná voda
biely ocot
soľ
jablká granny smith
maslo
strúhanka,
vlašské orechy
cukor
škorica
Postup:
Cesto:
250 g hladkej múky, 50 ml slnečnicového oleja, 125 ml vlažnej vody, čajovú lyžičku bieleho octu a štipku soli vložíme do misky na prípravu cesta a zmiešame. Hotové cesto vyformujeme do rovnostenného štvorca a odložíme v kuchynskej fólii do chladničky.
Plnka:
Olúpeme a nakrájame 1 kg jabĺk, ideálne odroda Granny Smith. Nakrájame nadrobno za dve hrste vlašských orechov. Zmiešame 100 g cukru s 2 vrchovatými čajovými lyžičkami mletej škorice v 30 g roztopeného masla, zmiešame 75 g strúhanky, pripravíme si cca 150 g roztopeného masla.
Postup:
Na pracovnú plochu položíme kuchynskú utierku, ktorú pomúčime. Cesto rozťaháme na potrebnú veľkosť. Pokropíme roztopeným maslom. Rovnomerne rozložíme nakrájané jablká. Na jablká rovnomerne nanesieme cukor zmiešaný so škoricou. Následne rovnomerne po celej šírke pridáme nasekané orechy. Cesto opatrne zavinieme a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Potrieme štrúdľu roztopeným maslom. Vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 185 stupňov. Po cca 50 min. vyberieme a ešte horúcu štrúdľu opätovne potrieme roztopeným maslom. Podávame vychladené, posýpané práškovým cukrom, ideálne so šálkou kávy melange alebo cafe latte.