Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
500 g múka hladká
sušene droždie
30 g maslo/vegan maslo
2 čl soľ
1 čl cukor kryštálový
260 ml vlažnej vody
Postup:
Aby sme mali nadýchanejšie cesto, je dobré múku preosiať cez sito. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, pridáme vodu. premiešame, pridáme maslo a opäť zamiešame. Cesto si vypracujeme. Necháme odležať na cca 40 minút pod vlhkou handrou .Vyvaľkáme si ho do tvaru valca a nakrájame na cca 11-12 ks. Vytvarujeme si ho do tvaru trojuholníka, zrolujeme a máme hotový tvar. Poukladáme na plech, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť cca 40 minút. Rúru si predhrejeme na 230 stupňov. Zospodu pridáme plech na vodu. Rožky postriekame vodou .Do rozohriatej rúry vlejeme cca 1 dcl vody Vložíme rožky a pečieme do zlatista do farby rožkov.
Vegan vajíčková nátierka s pažítkou:
180 g bieleho tofu
120 g maslo
15 g bielej cibule
5 g pažítky (trs)
1 ½ ČL čierna soľ
1 ČL lahôdkové droždie
troška kurkumy
štipka čierneho korenia
kyslé uhorky
Postup:
Ručne alebo mixérom si vymiešame maslo, aby bolo ako pena nadýchaná. Tofu zbavíme vody. V miske nadrobíme tofu. Môžeme ručne alebo vidličkou. Pridáme cibuľu, ktorú si na jemno nastrúhame cez strúhadlo do tzv “kaše “. Ďalej pridáme lahôdkové droždie a čierne korenie. Všetko zmiešame. Dochutíme čiernou soľou, pridáme nasekanú pažítku a kurkumu – kurkuma dodá žltú farbu. Na záver nakrájané kyslé uhorky podľa chute.
Oškvarková nátierka:
2 PL olivového oleja
1 veľká cibuľa (100 g)
1 údené tofu (180 g)
1/2 ČL údenej papriky
100 g cíceru (uvarený/konzervovaný)
2 ČL horčice
1 ČL sójovej omáčky
3-4 PL vody
Postup:
Cibuľu a polovicu tofu si nakrájame na drobné kocky a hodíme na horúci olej. Smažíme cca 15 - 20 minút do zlatohnedej farby. Do teplej zmesi primiešame mletú údenú papriku. Ďalej už nesmažíme. Do mixéra pridáme prepláchnutý cícer, druhú polovicu tofu a horčicu. Pridáme cca 2-3 PL vody a rozmixujeme dohladka. Pridáme osmažené tofu a mixujeme ďalej. Ochutíme sójovkou alebo soľou. Ak chceme nátierku jemnejšiu, primiešame ešte 1-2 PL vody. Vodu môžete nahradiť olejom.