Predjedlo: Vajce s oškvarkami

Predjedlo: Vajce s oškvarkami

Šošovicová a tofu nátierka.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

500 g múka hladká

sušene droždie

30 g maslo/vegan maslo

2 čl soľ

1 čl cukor kryštálový

260 ml vlažnej vody

Postup:

Aby sme mali nadýchanejšie cesto, je dobré múku preosiať cez sito. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, pridáme vodu. premiešame, pridáme maslo a opäť zamiešame. Cesto si vypracujeme. Necháme odležať na cca 40 minút pod vlhkou handrou .Vyvaľkáme si ho do tvaru valca a nakrájame na cca 11-12 ks. Vytvarujeme si ho do tvaru trojuholníka, zrolujeme a máme hotový tvar. Poukladáme na plech, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť cca 40 minút. Rúru si predhrejeme na 230 stupňov. Zospodu pridáme plech na vodu. Rožky postriekame vodou .Do rozohriatej rúry vlejeme cca 1 dcl vody Vložíme rožky a pečieme do zlatista do farby rožkov.

Zdroj: TV JOJ

Vegan vajíčková nátierka s pažítkou: 

180 g bieleho tofu

120 g maslo

15 g bielej cibule

5 g pažítky (trs)

1 ½ ČL čierna soľ

1 ČL lahôdkové droždie

troška kurkumy

štipka čierneho korenia

kyslé uhorky

Postup: 

Ručne alebo mixérom si vymiešame maslo, aby bolo ako pena nadýchaná. Tofu zbavíme vody. V miske nadrobíme tofu. Môžeme ručne alebo vidličkou. Pridáme cibuľu, ktorú si na jemno nastrúhame cez strúhadlo do tzv “kaše “. Ďalej pridáme lahôdkové droždie a čierne korenie. Všetko zmiešame. Dochutíme čiernou soľou, pridáme nasekanú pažítku a kurkumu – kurkuma dodá žltú farbu. Na záver nakrájané kyslé uhorky podľa chute.

Oškvarková nátierka:

2 PL olivového oleja⁠

1 veľká cibuľa (100 g)⁠

1 údené tofu (180 g)⁠

1/2 ČL údenej papriky⁠

100 g cíceru (uvarený/konzervovaný)⁠

2 ČL horčice⁠

1 ČL sójovej omáčky⁠

3-4 PL vody⁠

Postup: 

Cibuľu a polovicu tofu si nakrájame na drobné kocky a hodíme na horúci olej. Smažíme cca 15 - 20 minút do zlatohnedej farby. Do teplej zmesi primiešame mletú údenú papriku. Ďalej už nesmažíme. ⁠Do mixéra pridáme prepláchnutý cícer, druhú polovicu tofu a horčicu. Pridáme cca 2-3 PL vody a rozmixujeme dohladka. Pridáme osmažené tofu a mixujeme ďalej. Ochutíme sójovkou alebo soľou. Ak chceme nátierku jemnejšiu, primiešame ešte 1-2 PL vody. Vodu môžete nahradiť olejom.

Tagy: Predjedlo