Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
600 g mrkva
300 g polohrubá múka
200 g práškový cukor
1 kypriaci prášok
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bikarbóny
4 ks vajcia
50 g mletých orechov
1,5 dcl oleja
2 PL medu + 50 ml vody
250 g mascarpone
50 g kyslá smotana
2 ks limetky
práškový cukor podľa chuti (asi 40 g)
6 ks passion fruit (maracuja)
100 g cukru
150 g čiernych ríbezlí
voda
Postup:
Najskôr si pripravíme mrkvový korpus. Mrkvu si očistíme a nahrubo nastrúhame, 4 vajíčka si vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom si múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou bikarbónou a túto zmes pridáme vyšľahať k vajíčkam s cukrom, prilejeme olej a vymiešame. Do takto pripraveného cesta pridáme nastrúhanú mrkvu a orechy a jemne vareškou len premiešame. Toto cesto si vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 30 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a môžeme ho preliať medovým nálevom, aby bol vláčny - ten si pripravím tak že 2 PL medu s vodou prevarím na sporáku a tento nálev vylejeme na koláčik.
Krém:
Mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom zmiešame s kôrou 2 limetiek a šťavou z jednej limetky. Bude jemne kyslastý ale osviežujúci. Krém si dáme do cukrárskeho vrecka.
Omáčky:
Passion fruit alebo maracuju si rozkrojíme napoly a lyžičkou vyberieme vnútro. Do malého hrnčeka dáme variť asi 100 ml vody s 50 g cukru, a keď bude cukor rozotpený, vlejeme tam maracuju a varíme do požadovaného zhustnutia asi 10 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ríbezle si dáme do hrnčeka pridáme 50 g cukru a 100 ml vody a všetko prevaríme, aby nám vznikla hustá omáčka. Rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Koláč nakrájame na jednotlivé porcie, ozdobíme krémom cez cukrárske vrecko a prelejeme omáčkou z passion fruit. Ríbezľovú omáčku použijem ako dekoráciu na tanieri, kde s fľaškou nastriekame bodky a ozdobíme ovocím.